Mondkapjesdeal

FIOD arresteert Sywert van Lienden in strafrechtelijk onderzoek naar mondkapjesdeal

Sywert van Lienden in een video van de Hulptroepen Alliantie.  Beeld Youtube/hulptroepen.nu
Sywert van Lienden in een video van de Hulptroepen Alliantie.Beeld Youtube/hulptroepen.nu
Isabel Baneke

Ondernemer Sywert van Lienden is maandag opgepakt in Hilversum. De arrestatie vloeit voort uit het strafrechtelijke onderzoek dat het Openbaar Ministerie is gestart naar de Hulptroepen Alliantie, de stichting die hij aan het begin van de pandemie opzette om snel grote hoeveelheden mondkapjes te importeren. Ook zijn twee zakenpartners worden onder de loep genomen en zijn aangehouden. De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft in totaal drie panden doorzocht en nog één andere persoon gearresteerd.

Aanleiding voor het onderzoek is een aangifte van Randstad. Dat uitzendconcern had personeel uitgeleend aan de stichting, denkende dat Van Lienden en zijn kompanen zonder winstoogmerk handelden. Dat stelde het drietal namelijk herhaaldelijk in de media. Later bleek dat de mannen naast de stichting ook een commerciële onderneming hadden opgericht, die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. “Met deze vennootschap werd winst gegenereerd”, schetst het OM. “Het door Randstad ingezette personeel zou, zonder hun medeweten, ook ingezet zijn voor de activiteiten van deze bv.”

Ook andere partijen mogelijk benadeeld door Van Lienden

Randstad zegt te zijn opgelicht. De uitzendreus detacheerde in 2020 naar eigen zeggen vijftien medewerkers aan de stichting van Van Lienden, en stelt dat het dit niet gedaan zou hebben als het had geweten dat de drie zakenpartners zich helemaal niet belangeloos inzetten voor de strijd tegen corona. Het OM sluit niet uit het onderzoek uit te breiden naar andere partijen die een helpende hand boden aan de stichting van Van Lienden, en mogelijk op een soortgelijke manier onjuist zijn geïnformeerd.

De opiniemaker en zijn zakenpartners verdienden bruto 28 miljoen euro met de verkoop van mondkapjes via hun commerciële bedrijf Relief Goods Alliance. Dat kwam aan het licht nadat de Volkskrant en Follow the Money in mei ontdekten dat ze een mondkapjesdeal hadden gesloten met het ministerie van Volksgezondheid. De overheid heeft hen pakweg honderd miljoen euro betaald voor veertig miljoen mondmaskers uit China. Die deal sloot het drietal niet belangeloos namens de stichting, zo bleek, maar met het commerciële Relief Goods Alliance.

Lees ook:

Leidde Sywert van Liendens twittertirade tot de beruchte mondkapjesdeal of speelde er meer?

Een reeks kritische tweets die Sywert van Lienden vorig jaar op 10 april plaatste, was de directe aanleiding voor de beruchte mondkapjesdeal van 100 miljoen euro. Waarom deed VWS zaken met Van Lienden?

Zijn Sywerts miljoenen al teruggestort? Nee

Column Kelli van der Waals over de Twitteraccounts die Van Lienden met argusogen volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden