Escalatie

Filmpje hardhandig optreden boa's 'niet fijn om te zien'

null Beeld Sjoerd van Leeuwen
Beeld Sjoerd van Leeuwen

Op een filmpje dat rondgaat op Twitter is te zien dat drie boa's een man op een metrostation in Rotterdam hardhandig aanhouden, omdat hij zich niet aan de coronaregels houdt.

Redactie

"Niet fijn om te zien", zegt een woordvoerder van het regionale ov-bedrijf RET, "maar hij verzette zich hevig toen hij werd aangesproken omdat hij zich niet aan de coronaregels hield.”

Het filmpje toont hoe de man door drie buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) wordt vastgehouden. Een van de handhavers heeft de man vast met een zogenoemde nekklem, een handgreep waarbij de arm strak om de nek van een verdachte wordt gelegd. Het filmpje is volgens meerdere media inmiddels niet meer openbaar te zien, maar het zou tienduizenden keren zijn bekeken.

Still uit het filmpje dat even op YouTube en sociale media te zien was. Beeld YouTube
Still uit het filmpje dat even op YouTube en sociale media te zien was.Beeld YouTube

De nekklem is een heftige methode, aldus de woordvoerder van RET, maar mag wel worden gebruikt. "Boa's mogen zulke methoden toepassen. En het is ook nodig, want ze krijgen heel wat te verduren. Handhavers worden geregeld agressief benaderd, door mensen die zich niet aan de coronaregels willen houden, maar ook door mensen die vinden dat er niet voldoende wordt gehandhaafd op de regels. Het chagrijn komt van twee kanten op hen af." Wat de man op het metrostation in dit geval precies deed om het hardhandige optreden van de boa's te rechtvaardigen, kan de woordvoerder om privacyredenen niet toelichten. Hij roept op tot meer begrip voor elkaar. "Er zitten altijd meerdere kanten aan dit soort verhalen.”

Vorige week werd een BOA van de NS nog veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling van een treinreiziger, eerder dit jaar. Trouw maakte een reconstructie van de meerdere kanten die dit soort verhalen inderdaad kunnen hebben.

Lees ook:

Op weg naar de crematie van zijn oma wordt Brailey in zijn gezicht geschopt door een boa

In de week dat de tienduizenden demonstranten tegen politiegeweld en racisme protesteren, voltrekt zich op Utrecht Centraal een drama. Een reconstructie door de ogen van het slachtoffer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden