Feyenoord

Feyenoord krijgt geen nieuw stadion en een grootschalige verbouwing van De Kuip zit er ook niet in

Stadion Feyenoord in Roterdam. Beeld ANP
Stadion Feyenoord in Roterdam.Beeld ANP

Het pleit is beslecht: er komt definitief geen nieuw stadion voor Feyenoord. “We gaan ons richten op De Kuip,” zegt de directie. “Dit is een teleurstelling.”

Anton Slotboom

Na jaren van onderzoeken is Feyenoord precies daar uitgekomen waar het tien jaar geleden aan de zoektocht begon. Namelijk bij de wetenschap dat het speelt in een verouderd stadion, waar hoognodig iets aan gebeuren moet. Maar wat?

Jarenlang was de meest gewilde optie voor de club: uit De Kuip vertrekken en voor nieuwbouw kiezen. Veel supporters wilden graag het huidige stadion grondig vernieuwen. Maar donderdagmiddag werd door al deze opties definitief een streep gezet.

Want Feyenoord wil er na ruim tien jaar wikken en wegen niet meer aan beginnen. Dergelijke grote projecten zijn te riskant, vindt de Rotterdamse club nu. Zeker in een tijd waarin de bouwprijzen en de financiële markt voor onzekerheid in dergelijke projecten zorgen, meent de clubleiding teleurgesteld.

De toon was dan ook serieus, een tikkeltje somber zelfs, op de in allerijl ingelaste persconferentie. Eerder op de dag was de gemeente al ingelicht, in de namiddag was het de beurt aan de pers. De boodschap was kort en kraakhelder: nee, er komt geen nieuw stadion. En nog eens nee, er komt ook geen grootscheepse renovatie van De Kuip, waar veel fans op hoopten.

Een opknapbeurt om de ergste ongemakken van De Kuip aan te pakken, meer zal het voorlopig niet worden. Hoe die opknapbeurt er uit komt te zien en hoe die moet worden gefinancierd, daarover moet nog worden gesproken met de stadion BV. Want Feyenoord is geen eigenaar van het stadion, maar huurder.

Voor een deel van de aanhang juist een opluchting

“We kunnen het niet mooier maken dan het is,” meldde de onlangs aangetreden algemeen directeur Dennis te Kloese. Voor de buitenwereld was dit meteen zijn eerste optreden als baas bij Feyenoord. Hij keek er teleurgesteld bij. Dat gevoel benoemde hij ook. “Dit is de enige beslissing die we nu kunnen nemen. We willen duidelijk zijn. In onzekere tijden kunnen we geen besluit nemen dat de club in een moeilijke positie zou kunnen brengen.”

Geen vertrek naar een nieuw stadion: voor een deel van de aanhang zal dat juist een opluchting zijn. Een mogelijk vertrek uit De Kuip hing de afgelopen jaren als een donderwolk boven de club. De emoties liepen met regelmaat hoog op, tot ernstige bedreigingen van betrokkenen bij de plannen aan toe.

Maar de clubleiding hield vast aan de plannen. “We wilden graag een nieuw stadion. Maar het is echt niet haalbaar,” zei Te Kloese meer dan eens in de perszaal. Om de al gemaakte ontwikkelingskosten te betalen heeft de club drie miljoen euro gereserveerd, liet financieel directeur Pieter Smorenburg weten.

Dat de stekker uit een nieuw stadion wordt getrokken heeft ook gevolgen voor Feyenoord City, het ambitieuze stadsplan dat dit nu nog ‘rommelige’ deel van Rotterdam-Zuid moet oppoetsen. Daarin speelde een nieuw stadion een grote rol. Hoe dat verder gaat, kon Feyenoord niet melden. “We moeten ons op onze eigen zaken richten”, zei algemeen directeur Te Kloese. “We hebben een verantwoordelijkheid naar de stad toe, maar dit is voor ons niet haalbaar.”

Op het Rotterdamse Stadhuis werd de boodschap bedroefd in ontvangst genomen, zag Te Kloese. Dat gaf hij eerlijk toe, tijdens het vragenrondje dat de stemmige persconferentie besloot. “Net als bij iedereen is er teleurstelling.”

Lees ook:

Een nieuwe Kuip? Boze Feyenoord-fans intimideren voorstander van het nieuw stadion

Bij de Rotterdamse architect Ard Buijsen, voorstander en initiator van de nieuwbouwplannen van Feyenoord, stond zaterdag opeens een groep boze fans van de harde kern voor de deur. Zij willen dat ‘Feyenoord City’ niet doorgaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden