Partij voor de Toekomst

Femke Merel van Kooten vertrekt nu alweer bij nieuwe partij Henk Krol

Henk Krol en Femke Merel van Kooten eind mei tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer over het jaar 2019. Beeld ANP
Henk Krol en Femke Merel van Kooten eind mei tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer over het jaar 2019.Beeld ANP

Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten stapt uit de Partij voor de Toekomst. Pas drie maanden geleden begon zij die partij samen met voormalig 50Plus-voorman Henk Krol. Van Kooten voelt zich belazerd door Krol.

Redactie

In een interview met het Algemeen Dagblad vertelt Van Kooten dat zij buiten vrijwel alle besprekingen is gehouden over de eind juni aangekondigde fusie tussen de Partij voor de Toekomst en de partij GO van Henk Otten (ex-Forum voor Democratie). Voor haar is een breekpunt dat Krol een samenwerking met Henk Otten is aangegaan. Otten werd op zijn beurt eerder geroyeerd door Forum voor Democratie, waarna hij voor zichzelf begon.

Volgens Van Kooten is ze volledig buiten de besprekingen tussen Krol en Otten gehouden. “Henk Krol heeft hierover tegen mij gelogen”, aldus Van Kooten. “Hij beloofde dat wij met zijn tweeën de politieke lijn zouden bepalen, maar nu blijkt dat Otten aan alle touwtjes trekt. Mijn principes gaan niet samen met de zijne en daarom stap ik eruit.’’

Van Kooten vertrok een jaar geleden bij de Partij voor de Dieren en werd begin dit jaar lid van 50PLUS. Toen Krol daar begin mei met slaande deuren vertrok, richtte zij samen met hem de Partij voor de Toekomst op.

‘Zo links was zij niet’

Henk Krol vindt het “heel jammer” dat de medeoprichter van de Partij voor de Toekomst de partij verlaat. “We hadden het in het begin erg leuk samen,” zegt de voormalig 50PLUS-leider. Volgens hem zijn de spanningen tussen Van Kooten en de rest van de partij “er geleidelijk ingeslopen”.

De politieke verschillen tussen het voormalige Partij voor de Dieren-lid en de oud-50Plus-leider waren volgens Krol niet het probleem. “Zo links was Femke Merel helemaal niet, en we hebben gewoon gepraat over de verschillen die we hadden.” Krol verwijt voornamelijk de man van Van Kooten, die als fractiesecretaris voor de partij werkte, haar te veel te sturen. “Dan hadden we een afspraak gemaakt, ging ze vervolgens met haar man praten en draaide ze ineens weer.”

Lees ook:

De opmerkelijke verhuizing van Femke Merel van Kooten (36) naar 50Plus

Femke Merel van Kooten verliet de fractie van de Partij voor de Dieren en nam haar Kamerzetel mee. Nu is ze lid van 50Plus. Daar moet ze een verklaring ondertekenen dat ‘zetelroof’ niet mag van de partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden