ProfielFeike Sijbesma

Feike Sijbesma: coronagezant met indrukwekkend, wereldwijd netwerk

DSM-topman Feike Sijbesma op de klimaattop in Parijs, in 2017.  Beeld anp
DSM-topman Feike Sijbesma op de klimaattop in Parijs, in 2017.Beeld anp
Wendelmoet Boersema

Het kabinet benoemde Feike Sijbesma als speciaal gezant in de strijd tegen corona. De oud-topman van DSM heeft een brede kijk op complexe problemen en schuwt politieke uitspraken niet.

Het is zijn eerste week als speciaal coronagezant van het kabinet. De pas afgetreden topman van biochemieconcern DSM Feike Sijbesma (1959) zet zijn invloedrijke netwerk in bij de strijd tegen het virus. Daarbij werkt hij vooral vanuit huis, net als velen nu. Eerste opgave: meer testmateriaal beschikbaar krijgen.

Het eerste wapenfeit bracht Sijbesma met gevoel voor de tact. Het farmaceutisch concern Roche gaat tóch het recept voor testvloeistof delen, meldde Sijbesma vrijdag op tv. En ja, dat had het Zwitserse familiebedrijf zélf besloten, want het is ‘een verantwoordelijk bedrijf’. Ook al had Sijbesma, die Roche op zijn duimpje kent omdat DSM er ooit een deel van overnam, het bedrijf natuurlijk wel even gebeld.

Iedereen kan cola maken

Roche had zich eerst nog publiekelijk verweerd met het argument dat het recept online te vinden was, met andere woorden: iedereen kan cola maken. Maar dat ging voorbij aan het feit dat vrijwel alle testapparatuur in Nederland alleen geschikt is voor de speciale vloeistof (de ‘enige echte Coca Cola’) van Roche.

En zo zijn er meer contacten die Sijbesma ‘onder de knop’ heeft. De Volkskrant riep hem in 2018 uit tot meest invloedrijke Nederlander, bij Trouw stond hij jarenlang hoog in de Duurzame 100. Onder zijn dertienjarige leiding maakte DSM werk van duurzaam ondernemen en mag het zich het meest duurzame beursgenoteerde chemiebedrijf ter wereld noemen.

130.000 liter desinfectiemiddelen voor de zorg

Dat DSM – waar hij de leiding overdroeg aan een duo – daarom al in een vroeg stadium meewerkte aan de coronabestrijding, was voor Sijbesma geen vraag. Op verzoek van de overheid produceerde het op eigen kosten 130.000 liter desinfectiemiddelen voor de zorg. “Bij ons in het gezin werd veel gepraat. Over de wereld, geloof, technologie, vernieuwingen, veranderingen, mensbeeld en politiek”, zei hij vorig jaar in de Volkskrant. “Ik kreeg altijd mee dat we moesten nadenken over de wereld om ons heen en onze rol daarin.”

Vooral in de strijd tegen klimaatverandering gaat Sijbesma voorop. Van kleine projecten zoals zonnepanelen op schooldaken in eigen land tot co-voorzitter van het Carbon Pricing Leadership Coalition, een bont en invloedrijk gezelschap van regeringsleiders en ceo’s van internationale concerns. De club strijdt sinds 2015 met succes voor beprijzing van CO2-uitstoot.

Sijbesma adviseert ook Chinese leiders

Bij het invloedrijke, jaarlijkse World Economic Forum zit hij in de Board of Trustees (een soort Raad van Commissarissen), naast mensen als Al Gore en Christine Lagarde (en de cellist Yo-Yo Ma). Misschien nog wel van groter nut in deze coronacrisis zijn de contacten die hij heeft in China. Met dertien andere ceo’s adviseert Sijbesma al jarenlang Chinese leiders over innovatie, duurzaamheid en verstedelijking, in een comité van het ‘Chinese volksverbond voor de vriendschap met buitenlandse volken’.

Met Sijbesma heeft het kabinet een gezant die verder kijkt dan productielijnen en voorraden. Hij heeft een brede kijk op complexe problemen en schuwt daarbij politieke uitspraken niet. Uit bezorgdheid over de gele hesjes-beweging en de Malieveldprotesten deed hij begin dit jaar samen met SCP-directeur Kim Putters een oproep voor een vernieuwd ‘sociaal contract’, om de maatschappelijk onrust te beteugelen. Maar zover is het nog niet. Eerst die coronatests.

Lees ook:

Met een verlenging van de ‘intelligente lockdown’ wil het kabinet op weg naar een anderhalve metereconomie

Het kabinet gaat zijn koers niet drastisch wijzigen. Ook na 6 april zijn scholen, restaurants, cafés, musea en culturele instellingen gesloten.

Met DSM-topman Sijbesma vertrekt een groene pionier

Langzaam maar zeker transformeerde topman Feike Sijbesma chemieconcern DSM naar een onderneming die zich richt op duurzaamheid. In het nieuwe jaar wordt hij opgevolgd door een man en een vrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden