Marokko-Spanje

Feestelijkheden lopen uit in ongeregeldheden na winst Marokko op Spanje

Supporters van het Marokkaanse voetbalelftal vieren feest op en rond het Mercatorplein, na de overwinning op Spanje . Beeld ANP
Supporters van het Marokkaanse voetbalelftal vieren feest op en rond het Mercatorplein, na de overwinning op Spanje .Beeld ANP

In grote steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam zijn supporters van het Marokkanse voetbalelftal op de been. Zij vierden eerst feest omdat zich Marokko zich ten koste van Spanje voor de kwartfinale heeft gekwalificeerd. Die vreugdevieringen liepen uit op ongeregeldheden.

Redactie Trouw

De politie heeft ingegrepen op het Amsterdamse Mercatorplein en het Kruisplein in Rotterdam. In die steden werd in eerste instantie feest gevierd na de winst van Marokko op Spanje tijdens het WK in Qatar, maar de feestelijkheden zijn uitgelopen op ongeregeldheden. Er wordt veel zwaar vuurwerk afgestoken.

Het Mercatorplein werd schoongeveegd nadat was omgeroepen dat mensen moesten vertrekken. Rond 20.30 uur was het weer rustig op die locatie, waar een noodbevel was afgekondigd. De politie beloofde daarmee op te treden tegen strafbare feiten.

In het centrum van Rotterdam is het zeer druk op diverse pleinen, waardoor het verkeer vaststaat. Ook is er bij de West-Kruiskade in het centrum van de stad in ieder geval één iemand aangehouden.

In de Haagse Schilderswijk dreigde de ME ook met ingrijpen. Daar werden drie mensen aangehouden. De ME riep de groep supporters die zich in de Haagse Schilderswijk hadden verzameld op om te vertrekken nadat er met zwaar vuurwerk was gegooid. Als zij daar geen gehoor aan zouden geven, zou er geweld worden gebruikt, zo werd omgeroepen.

Volgens de politie hebben de meeste aanwezigen inmiddels gehoor gegeven aan de oproep. Op de Vaillantlaan kan het verkeer sinds 20.00 uur weer doorrijden. Wel zijn er nog enkele relschoppers aanwezig die zich ophouden bij de zijstraten van de laan.

Ook op andere plekken in Nederland zijn supporters van het Marokkaanse voetbalteam de straat op gegaan, onder meer in Amersfoort, Breda en Utrecht.

Lees ook:

De Schilderswijk viert feest. Met heel veel vuurwerk en hier en daar een aanhouding

In vele buurten in Nederland is het feest nu Marokko doorgaat naar de knock-outfase van het WK voetbal. De politie was volop aanwezig en moest hier en daar ingrijpen. Ook in de Haagse Schilderswijk, tot chagrijn van de buurtcoaches die er een feest van probeerden te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden