null

Boerenprotest

FDF: Even geen harde actie

De boerenactiegroep Farmers Defence Force voert even geen harde acties en hoopt dan dat premier Rutte een andere koers gaat varen: ‘Kom tot inkeer.’

Jelle Brandsma

Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) schort ‘harde acties op tot nader order’. Dit is een gebaar van goede wil in de richting van het kabinet, zo laat voorzitter Mark van den Oever weten in een videoboodschap. Een week geleden, na een gesprek van het kabinet, boerenorganisaties en bemiddelaar Johan Remkes, zei Van den Oever nog dat de organisatie ‘de hardste acties ooit’ zou gaan voeren. Dit was een reactie op de in zijn ogen teleurstellende uitkomst van het eerste gesprek waaraan FDF overigens niet zelf wilde meedoen en zich liet vertegenwoordigen door LTO Nederland.

FDF hoopt dat het kabinet een andere koers inslaat. De organisatie kondigde aan dat de ‘publieksvriendelijke acties’ tijdens ritten van de Spaanse wielerkoers Vuelta wel doorgaan. Die start vrijdag 19 augustus in Utrecht en de dagen daarna zijn er nog twee etappes in Nederland.

De FDF-voorman ziet een kans in een rapport van emeritus hoogleraar Han Lindeboom waarin een al vaak geopperd idee staat om de uitstoot van stikstof te verlagen door technische innovatie. Andere wetenschappers zijn zeer kritisch over dat plan. Maar Van den Oever meent: “Zo kunnen wij gewoon blijven boeren. Mark Rutte, kom tot inkeer.”

Lees ook:

De schaduw van Farmers Defence Force hangt over de bemiddelingstafel van Johan Remkes

De radicale boeren van FDF zitten niet aan tafel bij Johan Remkes, maar bepalen vrijdag in hoge mate de marges waarbinnen het gesprek plaatsvindt.

De natuur vraagt om maatwerk, niet om algemene stikstofnormen

Niet mooie natuur, maar het halen van irreële stikstofnormen is het doel in Nederland. Is een benadering vanuit de natuur niet veel effectiever, vraagt emeritus hoogleraar Mariene Ecologie Han Lindeboom zich af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden