Farmers Defence Force

FDF betreurt kwetsen van mensen met uitspraak over nazi-Duitsland

Mark van den Oever van FDF tijdens de inspraakronde in het provinciehuis in Den Bosch. Beeld ANP
Mark van den Oever van FDF tijdens de inspraakronde in het provinciehuis in Den Bosch.Beeld ANP

Het bestuur van Farmers Defence Force (FDF) betreurt het dat mensen zijn gekwetst door de uitspraken die hun voorman Mark van den Oever vrijdag heeft gedaan. Van den Oever vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld met nazi-Duitsland, "waar een kleine meerderheid het voor de rest bepaalde".

ANP

‘Gisteren zijn door de voorzitter van de FDF vergelijkingen gemaakt tussen de Tweede Wereldoorlog en bedreigingen waar Nederlandse boeren momenteel mee te maken hebben. Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen daarmee te kwetsen en wij betreuren dit. Wij zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen', aldus het bestuur in een verklaring.

LTO Nederland voorzitter Marc Calon nam eerder zaterdag nadrukkelijk afstand van de uitspraak van Van den Oever. De FDF-voorzitter deed zijn uitlatingen in het provinciehuis in Den Bosch waar werd gesproken over de stikstofproblematiek. "Deze vergelijking slaat nergens op en gaat alle perken te buiten. Iedere organisatie die boeren en tuinders een warm hart toedraagt heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om de grote steun van de burger te behouden", aldus Calon.

‘Nul procent historisch besef’

Directeur Jeroen van den Eijnde van Kamp Vught noemde de woorden van Van den Oever "een onvoorstelbaar domme uitspraak". Tegen Omroep Brabant zei hij dat "deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie. Hoe dom kun je zijn? Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed".

Lees ook:

Boze boeren komen in actie als brunchboeren en blokkeerboeren

Terwijl op de Dam in Amsterdam een boerenbrunch werd gehouden, blokkeerden bij Eindhoven Airport boze boeren de toegangsweg.

Boeren komen op 18 december in actie, stikstofplannen komen pas na de kerst

Boeren gaan op 18 december actievoeren. Dat is besloten tijdens een overleg van actiegroep Farmers Defence Force (FDF).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden