UpdatesCoronavirus

Famke Louise op bezoek bij Diederik Gommers; België zet nog vier provincies op rood

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, kreeg vandaag bezoek van Famke Louise. Beeld ANP
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, kreeg vandaag bezoek van Famke Louise.Beeld ANP

In dit updatebericht van woensdag 30 september leest u gedurende de dag updates over het coronavirus. Dat van gisteren vindt u hier, meer artikelen van Trouw over de coronapandemie – waaronder de actuele cijfers – vindt u hier.

Redactie Trouw
Live
 1. 23:48 30-9-2020

  Einde liveblog

 2. 22:19 30-9-2020

  Berlijn heft algemene reiswaarschuwing voor landen buiten EU op

  Duitsland heft donderdag na ruim een ​​half jaar de algemene reiswaarschuwing vanwege de coronapandemie voor meer dan 160 landen buiten de Europese Unie op. Net als de landen van de EU en het grenscontrolevrije Schengengebied, wordt dan elk land ter wereld afzonderlijk beoordeeld.

  Een reiswaarschuwing wordt alleen nog afgegeven voor landen die de afgelopen zeven dagen de grens van 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners hebben overschreden. Dat gold woensdagavond geheel of gedeeltelijk voor zo'n 130 landen.

  De wereldwijde reiswaarschuwing vanwege de coronapandemie werd op 17 maart afgegeven door de minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Dat gebeurde nadat veel grenzen werden gesloten en tienduizenden Duitsers vastzaten in het buitenland. Op 15 juni werd de waarschuwing voor de meeste Europese landen al opgeheven.

  Een reiswaarschuwing is geen verbod, maar zou wel een zo groot mogelijk afschrikwekkend effect moeten hebben op toeristen. Het goede voor vakantiegangers: ze kunnen een reeds geboekte reis annuleren als hun bestemming tot risicogebied wordt verklaard.

 3. 21:45 30-9-2020

  KHN: opvolgen mondkapjesadvies is aan de ondernemer

  Alle horecaondernemers moeten voor zichzelf beslissen of ze het nieuwe mondkapjesadvies van het kabinet opvolgen. Dat laat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten.

  Premier Mark Rutte maakte woensdagmiddag bekend dat er vanaf nu een dringend advies geldt om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. "Vooralsnog blijft het bij een advies en laat het kabinet de keuze bij de horecaondernemers; dit is een afweging die zij zelf moeten maken", reageert KHN.

  Volgens de brancheorganisatie moet de overheid goed kunnen "onderbouwen waarom mondkapjes nodig zijn en wat dit qua veiligheid oplevert". Zeker als op een gegeven moment wordt besloten om mondkapjes verplicht te stellen.

  Als dat gebeurt wil de KHN wel dat daar meer vrijheden voor de horeca tegenover staan. "Zoals België en Duitsland waar bijvoorbeeld 10 personen of meer aan tafel zijn toegestaan."

  De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland liet dinsdag weten wel zijn leden te adviseren het mondkapjesadvies op te volgen toen dat nog voor een beperkt aantal regio's gold.

 4. 20:48 30-9-2020

  Spaanse regering akkoord met gedeeltelijke lockdown Madrid

  De Spaanse regering heeft woensdag een akkoord bereikt om een gedeeltelijke lockdown op te leggen aan de hele stad Madrid, waar het coronavirus zich als een lopend vuurtje verspreidt.

  "Deze overeenkomst is door een brede meerderheid goedgekeurd", zei minister van Volksgezondheid Salvador Illa. Dat gebeurde na overleg met de zeventien autonome regio's van Spanje, die verantwoordelijk zijn voor de openbare gezondheidszorg.

  Spanje heeft nieuwe criteria goedgekeurd om reizen in en uit grote steden met hoge besmettingspercentages van het coronavirus te beperken, vooral in Madrid en het grootstedelijk gebied, voegde Illa eraan toe.

  De nieuwe beperkingen, die de komende dagen in werking treden, zijn van toepassing op gemeenten met meer dan 100.000 inwoners.

 5. 19:36 30-9-2020

  België zet nog eens vier Nederlandse provincies op rood

  België geeft ook Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland en Groningen code rood. Wie er twee dagen of langer heeft verbleven, moet vanaf vrijdagmiddag bij aankomst in België een coronatest ondergaan en in quarantaine.

  België scherpt de reisadviezen voor de vier provincies aan, omdat het coronavirus er weer opvlamt. Reizen naar en vanuit deze delen van Nederland wordt ten zeerste afgeraden. Eerder gebeurde dat dat voor Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. De maatregel is vooral voor Noord-Brabant lastig. Er is veel grensverkeer tussen Brabant en België.

  De twee andere grensprovincies Zeeland en Limburg houden vooralsnog het oranje Belgische reisadvies. Reizigers wordt een test en quarantaine slechts aangeraden.

 6. 18:48 30-9-2020

  Aantal patiënten op ic stijgt met 8

  Het totaal aantal opgenomen covidpatiënten bedraagt 701, 8 meer dan de vorige dag. Daarvan liggen er 551 buiten de Intensive Care, hetzelfde aantal als gisteren.

  Op de IC liggen 150 covidpatiënten, 8 meer dan de dag ervoor. Er liggen daarnaast 599 non-covid-patiënten op de IC, 12 meer dan gisteren. De totale IC-bezetting bedraagt daarmee 749, 20 meer dan de vorige dag.

  In de afgelopen 24 uur zijn er 12 klinische patiënten verplaatst tussen de regio’s. Er zijn geen IC-patiënten verplaatst.

  Dit blijkt uit de gegevens van het LCPS. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘Het aantal opgenomen covidpatienten is slechts beperkt gestegen. Dat geeft de regio’s tijd om optimaal te spreiden. Het is logischerwijs te vroeg om de beperkte stijging in de afgelopen 24 uur te relateren aan de zojuist ingevoerde maatregelen.’

 7. 18:38 30-9-2020

  Famke Louise op bezoek bij ic-arts Gommers

  Famke Louise heeft ic-arts Diederik Gommers woensdag op diens werkplek bezocht. De zangeres plaatste op Instagram een foto van de ontmoeting.

  In een uitzending van Jinek had Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Famke Louise uitgenodigd om eens met elkaar in gesprek te gaan over het coronavirus. Bij Jinek had Famke Louise haar deelname aan #Ikdoenietmeermee verdedigd. Met de actie werd stelling genomen tegen het coronabeleid.

  De zangeres stelde onder meer dat de eerste lockdown geen effect heeft gehad. Ook zei ze dat het kabinet met de coronamaatregelen meer de jongeren treft dan andere generaties.

  Niet lang na haar optreden bij Jinek nam Famke Louise haar woorden terug. Ook onder anderen Bizzey, Tim Douwsma, Thomas Berge en Yes-R kwamen tot inkeer over de actie, van wie Viruswaarheid-voorman Willem Engel mede-initiatiefnemer was.

  Lees ook: Hoe Famke Louise het #SocialDilemma blootlegt


 8. 17:44 30-9-2020

  Dringend advies: draag vanaf nu een mondkapje

  Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Lees hier meer over het debat en de aangekondigde maatregelen.

 9. 17:41 30-9-2020

  Amstel Gold Race afgelast. ‘Onmogelijk om géén publiek toe te laten’

  Koersdirecteur Leo van Vliet had het zwaar, toen hij bij de NOS op televisie de moeilijke boodschap bracht: de Amstel Gold Race van dit jaar, gepland voor 10 oktober, gaat dit jaar niet door. Het is voor de organisatie niet mogelijk om aan de verscherpte maatregelen tegen het coronavirus te voldoen. Lees hier meer over de afwegingen en waarom het zo'n bittere pil is voor de organisatie.

 10. 15:41 30-9-2020

  Studentenorganisaties: Kom niet naar Amsterdam voor protest

  Actiegroep 'Ik wil weer naar school' roept studenten van buiten Amsterdam op om niet naar de demonstratie in Amsterdam te komen vrijdag. De oproep volgt na de aangescherpte coronamaatregelen die maandag door het kabinet zijn bekendgemaakt.

  Volgens studentenvakbond LSVb worden maatregelen getroffen om het protest, dat aandacht vraagt voor meer fysiek onderwijs, zo veilig mogelijk te laten verlopen. "Om de veiligheidsmaatregelen te kunnen handhaven, benadrukt de organisatie daarom dat het van groot belang is dat deelnemers op de aangewezen stippen blijven staan om de anderhalve meter in acht te kunnen houden. Ook wordt met klem opgeroepen een mondkapje te dragen."

  De organisatie van het studentenprotest kreeg de afgelopen dagen veel bijval van studenten door het hele land. Bij de demonstratie op het Museumplein worden volgens de LSVb "enkele honderden" studenten verwacht.

 11. 14:54 30-9-2020

  'Neanderthaler-gen verhoogt risico op ernstige coronaklachten'

  Volgens een Duits onderzoek is er mogelijk verband tussen een Neanderthaler-gen en ernstige coronaklachten. Mensen met een bepaald gen zouden drie keer zoveel kans hebben om aan de beademing te komen, als zij besmet zijn met het coronavirus. Dat zeggen onderzoeker Hugo Zeberg en zijn collega's van het Max Planck Instituut voor evolutionaire antropologie in Leipzig.

  Het onderzoek is verschenen in wetenschappelijk tijdschrift Nature. Behalve de bekende risicofactoren, zoals leeftijd en onderliggende ziektes, werd deze zomer al ontdekt dat chromosoom 3 mogelijk ook een oorzaak is van een zwaar ziekteverloop. Zeberg heeft dit gencluster geanalyseerd en vergeleken met de samenstelling van de genen van Neanderthalers. De Neanderthaler is een uitgestorven menssoort, die tienduizenden jaren geleden leefde.

  De onderzoekers gebruikten het DNA van een 50.000 jaar oude Neanderthaler uit Kroatië. "Het blijkt dat de moderne mens deze genvariant van de Neanderthalers erfde toen ze zich zo'n 60.000 jaar geleden met elkaar vermengden", zegt Zeberg. Dit gen komt vooral voor bij mensen in Zuid-Azië. In Europa heeft ongeveer een op de zes mensen het. In Afrika en Oost-Azië komt het daarentegen nauwelijks voor.

  Waarom mensen met dit gen meer risico lopen, is nog onduidelijk.

 12. 14:32 30-9-2020

  Bijna 3300 nieuwe coronabesmettingen, een nieuw dagrecord

  Het aantal coronabesmettingen is tussen dinsdagochtend en woensdagochtend met 3294 gestegen. Dat is een nieuw dagrecord in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld.

 13. 13:54 30-9-2020

  Populaire Duitse kerstmarkten gaan wel door

  De bij Nederlanders populaire kerstmarkten in Düsseldorf gaan door, ondanks de coronapandemie. Ook in andere steden in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen krijgen decembermarkten groen licht.

  De minister van volksgezondheid van de Duitse deelstaat staat de kerstmarkten in principe toe. Wel moeten ze aan strenge regels voldoen. Zo mag het niet te druk worden en moet de hygiëne op orde zijn, melden Duitse media. En personen die aan een statafel van glühwein willen genieten, moeten naam en adres noteren. Bij een coronabesmetting kunnen de autoriteiten betrokkenen dan benaderen.

  De kerstmarkten beginnen ruim een maand voor Kerstmis. Die in Düsseldorf trekt elk jaar duizenden Nederlandse dagjesmensen. Of dat dit jaar ook zo zal zijn, is de vraag. Bezoekers uit de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht moeten in Duitsland aantonen dat zij niet zijn besmet met corona.

 14. 13:50 30-9-2020

  Economische krimp en recordwerkloosheid Saudi-Arabië

  De economie van Saudi-Arabië is in het tweede kwartaal behoorlijk gekrompen door de lagere olieprijzen en de negatieve gevolgen van de coronapandemie. De werkloosheid steeg naar een recordniveau, aldus cijfers van het Saudische statistiekbureau.

  De economie kromp met 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. De omvangrijke olie-industrie van Saudi-Arabië stond onder druk door de gedaalde olieprijzen, terwijl de rest van de economie met bijvoorbeeld detailhandel, toerisme en horeca hard werd getroffen door de lockdownmaatregelen tegen de uitbraak van het coronavirus.

  De werkloosheid in Saudi-Arabië bedroeg 15,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de metingen. Vooral onder jongere Saudi's is de werkloosheid zeer hoog.

 15. 12:31 30-9-2020

  PvdA-leider Asscher: Het Kabinet neemt een gevaarlijke gok

  Het kabinet neemt volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher een gok door met een pakket maatregelen te komen dat bedoeld lijkt om het tempo waarin het coronavirus zich verspreidt, precies genoeg omlaag te brengen. "Ik vind dat een gevaarlijk vooruitzicht", zegt hij tijdens een Kamerdebat over de ontwikkelingen rond het coronavirus.

  "Ik denk dat de problemen groter zijn en dat je dus eigenlijk nu sneller meer zou moeten doen om de gezondheid én de economie te beschermen", zegt Asscher. Het maandag aangekondigde pakket geldt voor in ieder geval de komende drie weken, maar de PvdA-voorman denkt dat de kans dat daarna weer kan worden versoepeld 'eigenlijk nul' is. Hij vindt dat het kabinet "sinds de zomer kostbare tijd heeft verspeeld".

  Ook SP-leider Lilian Marijnissen vreest dat het kabinet achter de feiten aan blijft lopen, omdat de maatregelen volgens haar te vrijblijvend zijn. Zij noemt het dringende advies om in winkels mondkapjes te dragen als voorbeeld. "Vervolgens gaat heel Nederland met elkaar in discussie of we dat advies volgen of niet. Daar hebben we geen tijd voor. We kunnen dit virus niet kapot polderen, maar alleen kapot stampen."

 16. 12:26 30-9-2020

  Mondkapjes voorlopig niet verplicht op universiteiten

  Mondkapjes worden voorlopig niet verplicht gesteld op universiteiten, maakte de universiteitenkoepel VSNU bekend. "Wel kan het zijn dat een universiteit in overleg met de veiligheidsregio het gebruik van mondkapjes dringend adviseert, bijvoorbeeld bij verplaatsingen in de gebouwen", meldt de Vereniging van Universiteiten. In universitair medische centra andere regels kunnen gelden.

  "Universiteiten wachten het OMT-advies en regeringsbesluit over mondkapjes af en zullen het landelijke of regionale beleid ten aanzien van mondkapjes volgen", aldus de VSNU. De Vereniging Hogescholen laat weten geen aanbeveling aan haar leden te doen over het wel of niet dragen van mondkapjes in de onderwijsgebouwen.

 17. 11:38 30-9-2020

  Oostenrijk begint een zaak over coronabesmettingen in Ischgl

  Justitie in Oostenrijk vervolgt vier personen in verband met de uitbraak van het coronavirus in de wintersportplaats Ischgl. De plaats droeg in maart, bij het begin van de coronacrisis in Europa, in belangrijke mate bij aan de verspreiding van het virus en de vraag is of maatregelen werden nageleefd.

  Justitie maakte niet bekend wie de verdachten zijn. Nadat de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz op 13 maart had besloten dat het Paznaudal in Tirol in quarantaine moest, vertrokken duizenden toeristen en seizoenswerkers onder chaotische omstandigheden. Volgens de quarantaineregels hadden ze in het dal moeten blijven.

  Er spelen ook civiele zaken over de besmettingen. Afgelopen week werden de eerste vier zaken aangespannen namens wintersporters die corona opliepen tijdens hun vakantie in Ischgl of bij de terugreis.

 18. 11:22 30-9-2020

  Haags Medisch Centrum stelt mondkapjes voor iedereen verplicht

  Patiënten, bezoekers en zorgverleners van het Haags Medisch Centrum (HMC) moeten vanaf nu in de meeste gevallen een mondkapje dragen. Alleen voor patiënten die zijn opgenomen op de verpleegafdeling is een mondkapje niet verplicht. 

  Het ziekenhuisbestuur neemt de maatregel naar aanleiding van de oproep van burgemeester Jan van Zanen om mondkapjes te dragen in openbare binnenruimtes. Van Zanen is ook voorzitter van de veiligheidsregio Haaglanden, die samen met de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Zuidoost het gebruik van mondkapjes wil uitbreiden.

  Den Haag hoort al weken tot de regio's met de hoogste aantallen coronabesmettingen. Vanwege het risico op verspreiding ziet het HMC het liefst dat patiënten in hun eentje naar het ziekenhuis komen.

  Meer ziekenhuizen, ook buiten de Randstad, zien een mondkapjesplicht als een goede manier om het besmettingsgevaar te verkleinen. Veel verpleeghuizen verplichten inmiddels ook op eigen initiatief mondkapjes.

 19. 11:10 30-9-2020

  Morgen weer een persconferentie van coördinatiecentrum zorgspreiding

  Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt zo snel op, dat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) ook donderdag een persconferentie geeft. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, deelt vanuit het Erasmus MC in Rotterdam mee wat de laatste stand van zaken is.

  Het LCPS komt weer twee keer per week met een persconferentie. Komende maandag is er weer een toelichting. Wanneer de daaropvolgende bijeenkomst is, is nog niet bekend.

  Ziekenhuizen behandelen momenteel ongeveer 700 coronapatiënten. Tegen het einde van de week zal dit zijn gestegen naar meer dan duizend, vreest het LCPS. Tijdens de persconferentie van maandag, de eerste bijpraatsessie in maanden, zei Kuipers dat de zorg voor patiënten met andere aandoeningen dan in de knel komt. Dan moeten ziekenhuizen mogelijk besluiten om de reguliere zorg te beperken.

 20. 10:39 30-9-2020

  Rotterdam wil zich uit de coronacrisis investereen

  De gemeente Rotterdam voorziet forse financiële tegenvallers als gevolg van de coronacrisis. Investeringen met gelden uit onder meer de verkoop van het belang in energiebedrijf Eneco moeten de stad de crisis uit helpen, zo staat te lezen in de woensdag gepresenteerde begroting voor 2021.

  Het coronavirus kost Rotterdam in 2020 53,1 miljoen euro en in 2021 nu al 38,1 miljoen euro. Dit komt voor het grootste deel door een toename van het aantal Rotterdammers in de bijstand. "De economie en arbeidsmarkt van onze regio en stad worden hard geraakt met een verwachte krimp van de economie van 6,4 procent in 2020 en een verwacht werkloosheidspercentage van 8,8 procent. Achter deze harde getallen gaan zorgen van Rotterdammers schuil", zo schrijft het college.

  Om Rotterdam sterker uit de crisis te krijgen wil het stadsbestuur geld steken in onder meer de stimulering van de economie, door bijvoorbeeld het bouwen van nieuwe woningen, armoedebestrijding en het omscholen van werkzoekenden. Hiervoor worden reserves aangesproken en ook zet de gemeente voor de investeringen geld in dat afkomstig is uit de verkoopopbrengsten van het belang in Eneco. Zo wordt onder meer de noodsteun aan Diergaarde Blijdorp en Ahoy uit dit potje betaald.

 21. 10:20 30-9-2020

  'Versobering van steunpakket moet worden teruggedraaid'

  Het kabinet moet de versoberingen van het derde steunpakket terugdraaien. Nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt, is het noodzakelijk om de steun voor ondernemers juist uit te breiden om een slagveld aan reorganisaties en faillissementen te voorkomen. Deze oproep doen vakbonden FNV en CNV woensdag in De Telegraaf.

  In het derde steunpakket, dat donderdag ingaat, wordt onder meer de looncompensatie voor bedrijven verlaagd. Ook wordt de ontslagboete geschrapt die er nog was voor werkgevers die zonder overleg met vakbonden gaan reorganiseren. Verder biedt het derde pakket expliciet ruimte voor loonoffers van het personeel. De bonden vrezen een versnelling van ontslagen en reorganisaties.

  Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat het steunpakket aangepast wordt. "Ondernemers in verschillende sectoren krijgen door de nieuwe maatregelen opnieuw een klap", aldus de organisaties.

 22. 08:21 30-9-2020

  FNV: Geef mensen met laagste inkomens gratis mondkapjes

  FNV wil dat mensen die op of rond het minimum leven gratis mondkapjes krijgen. Die oproep doet de vakbond in een brief aan de Nederlandse gemeenten.

  "De mensen met de kleinste portemonnees hebben het al extra zwaar door corona en kunnen de kosten voor die mondkapjes er niet bij hebben", zegt Maureen van der Pligt, bestuurder van FNV Uitkeringsgerechtigden. "Helemaal niet nu je in sommige steden en regio's het dringende advies krijgt om een mondkapje te dragen en winkels je mogen weigeren als je dat niet doet."

  De vakbond vraagt gemeenten om de mondkapjes te betalen vanuit de bijzondere bijstand of met een algemene tijdelijke maatregel. "Schenk alle minima desnoods vijf stoffen, wasbare mondkapjes, zoals ze bijvoorbeeld al doen in Rotterdam. Dat zou heel veel mensen wat lucht geven", aldus Van der Pligt. Sinds 1 juni geldt al een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

 23. 08:18 30-9-2020

  Meer dan 10.000 coronadoden in België

  Het aantal mensen dat in België is overleden als gevolg van het coronavirus staat op 10.001. Gezondheidsinstituut Sciensano heeft dat gemeld.

  In België zijn 117.115 besmettingen vastgesteld. Gemiddeld kwamen er afgelopen week dagelijks 1550 bij. Het aantal ziekenhuisopnames per dag ligt op 67. Er liggen 716 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 150 op de intensive care.

 24. 08:18 30-9-2020

  Shell schrapt duizenden banen om kosten te besparen

  Shell schrapt de komende tijd 7000 tot 9000 banen om kosten te besparen vanwege de moeizame marktomstandigheden in de oliesector door de coronacrisis. Dat maakte het olie- en gasconcern bekend in een tussentijdse handelsupdate, vooruitlopend op de kwartaalcijfers.

  In het aantal banen dat Shell schrapt zijn ook circa 1500 werknemers meegenomen die dit jaar vrijwillig vertrekken bij het bedrijf. Het banenverlies vindt plaats in de periode tot eind 2022 en moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar.

 25. 08:17 30-9-2020

  Bouwconcern BAM schrapt mogelijk honderden banen

  Bouwconcern BAM gaat vanwege de coronacrisis waarschijnlijk honderden banen schrappen. Het bedrijf heeft een grote reorganisatie aangekondigd, maar gaat nog in overleg met ondernemingsraden en vakbonden over het precieze aantal arbeidsplaatsen.

  In totaal telt BAM ongeveer 18.000 medewerkers. Het Nederlandse bedrijf is in meerdere landen actief. BAM verwacht dat dit programma zal zorgen voor kostenbesparingen van 100 miljoen euro per jaar.

 26. 07:21 30-9-2020

  Rotterdam trekt 14 miljoen uit om werkzoekenden om te scholen

  Werkzoekende Rotterdammers kunnen ook volgend jaar bij de gemeente Rotterdam een voucher aanvragen om zich te laten omscholen. Het college van burgemeester en wethouders trekt hier 14 miljoen euro voor uit.

  Het zogeheten Rotterdams Scholingsfonds loopt sinds begin van september, maar krijgt ook in 2021 een vervolg, zo maakte de gemeente Rotterdam woensdag bekend. De eerste driehonderd scholingsvouchers zijn bestemd voor jongeren die dit jaar hun mbo-diploma hebben behaald voor een beroep waarin er vanwege het coronavirus weinig werk is, voor werkzoekenden van wie de WW binnenkort afloopt, en voor mensen met een bijstandsuitkering.

  "Het is voor veel mensen onzeker of ze hun baan kunnen behouden en veel mensen zijn helaas al werkloos geworden door corona", aldus wethouder Richard Moti (werk en inkomen). "We zien tegelijkertijd dat er in sectoren als de zorg, techniek of het onderwijs nog altijd veel vraag is naar medewerkers. Met het Rotterdam Scholingsfonds willen we iets doen aan deze mismatch en Rotterdammers de kans bieden om zich te laten omscholen naar een kansrijk beroep. Hoe meer mensen zich om-, her- of bijscholen naar werk in een kansrijke sector, hoe minder mensen een uitkering nodig hebben."

  Tot nu toe hebben 156 werkzoekenden aangegeven gebruik te willen maken van de scholingsvoucher. Het Rotterdams college besteedt 14 miljoen euro afkomstig uit de verkoop van Eneco-aandelen aan het fonds en verwacht dat het rijk, UWV en sociale partners hetzelfde bedrag inleggen. Hiervoor moeten minstens 10.000 Rotterdammers een voucher met een maximum van 2500 euro en geldig voor een opleiding tot en met mbo 4-niveau kunnen aanvragen om hen op te leiden voor ander werk.

 27. 07:20 30-9-2020

  Rode Kruis aan overheid: vergeet meest kwetsbaren niet

  De overheid moet tijdens de tweede coronagolf de meest kwetsbare mensen niet uit het oog verliezen bij de hulpverlening en de ontwikkeling van steunmaatregelen. Die oproep doet het Rode Kruis.

  De hulporganisatie is bezorgd over de situatie van kwetsbare mensen in Nederland tijdens de tweede golf. Volgens de organisatie hebben steeds meer mensen hulp nodig door de crisis. "Niet iedereen die zijn baan verliest of tijdelijk niet kan werken, heeft nu recht op overheidssteun. Een deel van hen, zoals seizoenarbeiders en schoonmakers die informeel werk doen, komt zonder inkomen al snel in ernstige omstandigheden terecht." Informeel werk is werk dat niet staat geregistreerd bij de Belastingdienst.

  Zo zouden er steeds meer mensen zijn die niet genoeg te eten hebben en zijn mensen in sommige gevallen door de crisis hun huis of opvangplek kwijt. Ook lopen ze meer risico om slachtoffer te worden van mensenhandel of uitbuiting, aldus het Rode Kruis. De hulporganisatie verwacht dat de groep mensen die in hun levensonderhoud worden bedreigd, steeds groter wordt. "Bovendien is deze groep niet altijd zichtbaar, wat de situatie nog verder bemoeilijkt", zegt directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis.

  Het Rode Kruis stipt verder aan dat het voor dak- en thuisloze mensen niet mogelijk is om in zelfisolatie te gaan bij klachten. "Het is belangrijk in de komende periode voldoende en veilige opvang voor hen te garanderen, mede gezien de capaciteitstekorten in de maatschappelijke opvang de afgelopen jaren."

  Voor mensen zonder geldige verblijfsdocumenten is de drempel om zich te laten testen op corona volgens de organisatie daarnaast hoog. Arbeidsmigranten laten zich vaak niet testen uit angst hun baan en onderdak te verliezen als zij tijdelijk in quarantaine moeten, geeft het Rode Kruis aan. "Tegelijkertijd voldoen hun werkomstandigheden niet altijd aan de basismaatregelen." Volgens het Rode Kruis moeten teststraten toegankelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld door betere informatie te verschaffen in verschillende talen en mensen te vervoeren naar een teststraat.

  Ook voor mensen met een beperkt sociaal netwerk, bestaande psychische problemen of afhankelijkheid van mantelzorg is de impact van de coronacrisis extra groot, geeft het Rode Kruis aan. De organisatie roept Nederlanders op extra te letten op de kwetsbaren in hun omgeving. "Deze groep gaat het in de wintermaanden die voor ons liggen alleen maar moeilijker krijgen," aldus Van Schaik.

 28. 01:08 30-9-2020

  Vaccin Moderna lijkt goed aan te slaan bij ouderen

  De resultaten van een eerste veiligheidsproef met een potentieel coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna lijken veelbelovend. De oudere proefpersonen die het vaccin kregen toegediend, maakten ongeveer net zoveel antilichamen aan als jongvolwassenen. Volgens onderzoekers zijn de bijwerkingen vergelijkbaar met die van een griepprik.

  De studie is gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift New England Journal of Medicine. Dat het potentiële vaccin positieve effecten lijkt te hebben voor ouderen, bij uitstek een kwetsbare groep, is volgens een van de onderzoekers een belangrijke vondst omdat het immuunsysteem van senioren vaak verzwakt is.

  De proef volgde op een eerste veiligheidsproef waarin het potentiële vaccin werd uitgeprobeerd op proefpersonen tussen de 18 en 55 jaar. In de vervolgproef werd het vaccin toegediend aan veertig volwassenen in de leeftijdsgroepen 56 tot 70 en 71 en ouder.

  Ouderen die twee dosissen van 100 microgram kreeg met 28 dagen ertussen, vertoonden een immuunreactie vergelijkbaar met die van jongvolwassenen. Moderna is al bezig een hogere dosering te testen in een fase 3-proef, de laatste fase voordat er goedkeuring wordt aangevraagd.

  De bijwerkingen, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in het lichaam, rillingen en pijn op de injectieplek werden ervaren van mild tot matig. In minstens twee gevallen vertoonden proefpersonen ernstige bijwerkingen.

 29. 22:59 29-9-2020

  Nederlandse burgemeesters schrappen BinckBank Tour

  De etappekoers BinckBank Tour gaat door, maar niet op Nederlands grondgebied. Dat meldt de organisatie nadat de de burgemeesters van de drie Nederlandse gemeenten Sittard-Geleen, Terneuzen en Vlissingen een streep hadden gezet door de wielerwedstrijd in Nederland. Dat betekent dat er voor de wielrenners woensdag in plaats van de tijdrit een rustdag is.

  De organisatie van de etappekoers, die normaal door België en Nederland gaat, is op zoek naar alternatieven voor de ritten van donderdag en vrijdag. De start van de etappe van donderdag stond gepland in Philippine, in de gemeente Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen, de aankomst ligt in Vlaanderen. De etappe van vrijdag zou grotendeels over Nederlands grondgebied gaan met finish in Sittard-Geleen. Voor die dag kijkt de organisatie naar een alternatief. De etappe van zaterdag wordt helemaal in België verreden en gaat zeker door.

  De burgemeesters van de Nederlandse gemeenten namen dinsdagavond het besluit om de ritten in Nederland te schrappen naar aanleiding van de aangepaste landelijke maatregelen vanwege het coronavirus, die op maandag 28 september zijn aangekondigd. Deze maatregelen zijn bekrachtigd in de nieuwe noodverordeningen van zowel Veiligheidsregio Zuid-Limburg als Veiligheidsregio Zeeland. Volgens de burgemeesters is het niet mogelijk om aan de aangescherpte maatregelen te voldoen. In de noodverordening staat dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden.

  De organisatie laat weten zeer teleurgesteld te zijn dat dit besluit is genomen, zeker gezien het late tijdstip.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden