Gezondheid

Fabrikanten: Wet voor gezonde voeding niet nodig

Als producten minder zout worden, went de consument daar vanzelf aan, verwachten de gezondheidsfondsen. Beeld ANP
Als producten minder zout worden, went de consument daar vanzelf aan, verwachten de gezondheidsfondsen.Beeld ANP

De voedingsmiddelenbranche ziet niets in het wettelijk aan banden leggen van ongezonde voeding. Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) zijn wettelijke normen niet zinvol en niet nodig.

Een alliantie van vier gezondheidsfondsen, onder andere de Hartstichting en de Maag Lever Darmstichting, riep donderdag op tot wetgeving om zout, vet en suiker in voeding te maximeren. Ook willen ze een verbod op kindermarketing van ongezonde producten. Zelfregulering door de industrie gaat volgens hen te langzaam.

Volgens FNLI-directeur Cees-Jan Adema heeft de industrie de afgelopen jaren wel degelijk veel bereikt. Zo is de suikerberg in Nederlandse frisdrank volgens hem sinds 2012 met een kwart gedaald, door de groei van suikervrije en light-producten, en doordat klassieke formules zijn aangepast. Het streven is een daling van 30 procent in 2025, zoals is vastgelegd in het preventieakkoord dat de industrie in 2018 sloot met het kabinet.

Stapsgewijs verlagen

“In groenteconserven is het zoutgehalte fors teruggebracht, en er zit nog nauwelijks suiker in”, zegt Adema. “Onze ambitie is hetzelfde als die van de alliantie. We verlagen stapsgewijs. Daarbij moeten we rekening houden met de houdbaarheid, en met smaakvoorkeuren. De consument moet het wel lekker blijven vinden.”

Een wet kan daar volgens de gezondheidsclubs bij helpen: als producten over de hele linie minder zout of zoet worden, moet de consument daar wel aan wennen. “Maar als die consument er vervolgens thuis extra zout op doet, levert het niets op”, stelt Adema. Europese regels maken het volgens hem lastig om buitenlandse producten te weren die niet aan de maatstaven voldoen.

Lees ook:

Gezondheidsclubs willen wetgeving tegen ongezond voedsel. ‘Anders heeft in 2040 twee derde van de bevolking overgewicht’

De industrie doet zelf niet genoeg. Een nieuw kabinet moet hard ingrijpen tegen suiker, zout en kinderreclame voor ongezond eten, zeggen vier gezondheidsfondsen samen met Unicef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden