Antisemitisme

Extreemrechtse tekst op Anne Frank Huis geprojecteerd

Het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam.  Beeld ANP
Het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam.Beeld ANP

De Anne Frank Stichting doet aangifte vanwege de projectie van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis.

Gatool Katawazi

Op het Anne Frank Huis is maandagavond een antisemitische tekst geprojecteerd. De opnames daarvan zijn gedeeld in een besloten Amerikaanse Telegramgroep. De Anne Frank Stichting heeft aangifte gedaan bij de politie.

‘Anne Frank uitvinder van de balpen’ stond op het Anne Frank Huis geprojecteerd. Die tekst verwijst naar een samenzweringstheorie die zegt dat Anne Frank haar dagboek niet zelf heeft geschreven. ‘Hiermee willen ze het bestaan van de Holocaust in twijfel trekken dan wel ontkennen’, schrijft de Anne Frank Stichting in een persbericht.

Een van de belangrijkste getuigenissen

De Stichting zegt met afschuw kennis te hebben genomen van de tekst. ‘Het Achterhuis is de plek waar Anne Frank zat ondergedoken en haar dagboek schreef. Het is een van de belangrijkste getuigenissen van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.’

‘Haatzaaien’, noemt de Anne Frank Stichting het. ‘Het is een antisemitisch en racistisch filmpje. Wij realiseren ons zeer wat dit betekent voor de Joodse gemeenschap en voor de stad Amsterdam in het algemeen.’

Dagboek is niet met balpen geschreven

De bewering dat Anne Frank haar dagboek niet zelf schreef komt uit extreemrechtse hoek. Complotdenkers zeggen dat een deel van het dagboek met een balpen is geschreven. De balpen werd pas na de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Daarom kon Anne Frank het niet schrijven volgens het complot. Na een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat de dagboekaantekeningen niet met balpen zijn geschreven.

Dit is niet de eerste keer dat antisemitische en racistische teksten zijn geprojecteerd. Ook tijdens de jaarwisseling werden leuzen geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam. In Venlo werd een paar dagen daarvoor de tekst White Lives Matter geprojecteerd op een gebouw van het UWV.

Lees ook:

Antisemitisme op scholen is toegenomen. Oorzaken: voetbal en Israëlisch-Palestijns conflict

Bagatellisering van de Holocaust komt voor op scholen. Voetbal en Israël zijn vaak de bron van grievende antisemitische uitspraken. Dit concludeert de Anne Frank Stichting.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden