Overlast

Extra pendeldienst wegens overlast asielzoekers

Een groep Syrische jongemannen komt aan op het station Emmen om vanaf daar door te reizen. Beeld Herman Engbers
Een groep Syrische jongemannen komt aan op het station Emmen om vanaf daar door te reizen.Beeld Herman Engbers

De provincies Groningen en Drenthe breiden de dienstregeling van een pendelbus tussen de asielzoekerscentrum in Ter Apel en het station in Emmen per direct uit.

Directe aanleiding voor de maatregel is een drietal incidenten met asielzoekers afgelopen maandag in de reguliere buslijn 73. Chauffeurs klagen al tijden over asielzoekers die weigeren een mondkapje te dragen of een kaartje te kopen, of ruzie maken met elkaar of andere reizigers.

RTV Drenthe sprak de buschauffeur die maandag de hulp van ordehandhavers moest inroepen wegens schermutselingen in zijn bus. Terwijl hij op hulp wachtte, gingen de gevechten door. “Ik had de vechtende mensen bijna op schoot en het scheelde niet veel of ze kwamen dwars door mijn kuchscherm heen”.

Chauffeurs voelen zich onveilig

De problemen in de reguliere buslijn waren afgenomen, nadat in 2019 een directe pendel was ingevoerd. Maar omdat het Rijk dit jaar de financiering daarvan terugschroefde, is de frequentie van de pendeldienst teruggebracht. Sindsdien maakten weer meer asielzoekers gebruik van de reguliere buslijn 73, en nam het aantal incidenten weer toe, aldus een woordvoerder van de gemeente Groningen. Uit een onlangs gehouden enquête van FNV Streekvervoer bleek dat veel chauffeurs op die lijn zich onveilig voelen.

Om de veiligheid van de chauffeurs en reizigers te garanderen, geven de gedeputeerden mobiliteit Fleur Gräper-van Koolwijk van Groningen en Cees Bijl van Drenthe opdracht voor uitbreiding van de pendeldienst. De provincies staan tot september garant voor de financiering daarvan. Met de gemeente Westerwolde, die de pendeldienst uitvoert, zijn daarover inmiddels afspraken gemaakt. De gedeputeerden benadrukken dat het Rijk uiteindelijk verantwoordelijk is voor het structureel oplossen van de overlast, en willen daarover spoedig overleg met het Rijk en alle betrokken instanties.

Lees ook:

Gemeenten krijgen extra geld tegen overlast van asielzoekers: ‘Dit gesodemieter doet zo veel mensen onrecht’

Emmen krijgt geld van het Rijk voor extra toezicht op het Stationsplein, waar een kleine groep asielzoekers heibel veroorzaakt. Ook negen andere gemeenten krijgen extra geld voor de bestrijding van overlast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden