Asielcrisis

Extra geld voor gemeenten die snel asielplekken aandragen

Asielzoekers arriveren bij het opvangcentrum bij Ter Apel.  Beeld ANP
Asielzoekers arriveren bij het opvangcentrum bij Ter Apel.Beeld ANP

Gemeenten die zich meteen melden om extra opvangplekken voor asielzoekers te realiseren, krijgen een hogere uitkering dan gemeenten die dat pas later doen. Dat staat in de details van de zogeheten spreidingswet.

ANP

In de eerste landelijke ronde waarin gemeenten vrijwillig extra opvangplekken aandragen, krijgen zij 2500 euro per plek. Als er daarna nog onvoldoende opvangplekken zijn, kunnen gemeenten alsnog in de tweede ronde een bonus krijgen, maar die is 1500 euro per plek.

“Dit onderscheid wordt gemaakt om gemeenten een financiële prikkel te bieden om duurzame opvangplaatsen in de landelijke inbrengfase aan te bieden”, zo staat in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Duurzame opvangplaatsen moeten minimaal vijf jaar beschikbaar zijn en plek bieden aan minstens honderd asielzoekers. Het mogen verschillende kleinschalige opvanglocaties zijn.

Elke twee jaar wordt op basis van prognoses over de asielinstroom bepaald hoeveel opvangplekken er in heel Nederland nodig zijn. Dat wordt omgezet in een indicatie van de opvangopgave per provincie en een indicatieve verdeling per gemeente. Op basis daarvan kunnen gemeenten “bepalen hoeveel opvangplaatsen zij vrijwillig willen aanbieden in de landelijke inbrengfase”, aldus de AMvB.

De resterende opvangplaatsen na die eerste landelijke ronde worden verdeeld over de gemeenten. Ook in deze fase kunnen gemeenten zich alsnog vrijwillig melden. Gemeenten kunnen onderling afspraken maken over een verdeling van de resterende provinciale opvangplekken.

Als ook dit tot onvoldoende opvang leidt, bepaalt de minister van Justitie en Veiligheid per gemeente hoeveel asielzoekers zij moet opvangen. Daarbij wordt gestreefd “naar een zo evenwichtig mogelijke verdeling over het grondgebied van Nederland”, maar er wordt ook gekeken naar de duur en de omvang van eerder geboden asielopvang.

Voordat het kabinet daadwerkelijk gaat ingrijpen, krijgt een gemeente eerst een waarschuwing en daarna een vooraankondiging. Als een gemeente dit in de wind slaat, gaat de minister zelf regelen dat de benodigde opvangplekken er komen. Tegen dat besluit kan de gemeente in bezwaar en in beroep.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden