Marengoproces

Excuses aan nabestaanden Peter R. de Vries, Wiersum en broer kroongetuige

Minister Dilan Yesilgöz van justitie en veiligheid.  Beeld ANP
Minister Dilan Yesilgöz van justitie en veiligheid.Beeld ANP

Minister Yesilgöz neemt alle aanbevelingen over uit een vernietigend OVV-rapport over de beveiliging van drie geliquideerden. ‘De inhoud valt zwaar.’

Christoph Schmidt

Minister Dilan Yesilgöz van justitie en veiligheid heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van de vermoorde journalist Peter R. de Vries, de eveneens geliquideerde advocaat Derk Wiersum en de omgebrachte broer Reduan van kroongetuige Nabil B. Zij doet dat in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft ze ook toe dat er grote fouten zijn gemaakt bij de beveiliging van de mannen die alle drie betrokken waren bij het grote liquidatieproces Marengo.

Om die reden werden ze zwaar bedreigd. De hoofdverdachte in deze strafzaak, Ridouan T., wordt ervan beschuldigd achter de moorden te zitten. Die werden gepleegd tussen 2018 en 2021.

Betreurenswaardige fouten

“Ik betreur ten diepste dat deze fouten zijn gemaakt”, schrijft Yesilgöz. “Als verantwoordelijk minister heb ik hiervoor aan de nabestaanden excuus aangeboden. Tegelijkertijd besef ik zeer goed dat het onbeschrijfelijke leed dat de nabestaanden is aangedaan, niet kan worden weggenomen.”

De Kamerbrief van de justitieminister is ook een antwoord op het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een maand geleden uitbracht over de beveilingsmaatregelen die waren genomen ter bescherming van De Vries, Wiersum en de broer van de kroongetuige. Daaruit bleek dat de kennis over de bedreigingen niet het noodzakelijke gewicht kreeg omdat die was versnipperd over verscheidene landelijke en regionale diensten. Politie en justitie hielden elkaar onvoldoende op de hoogte van de gevaren.

“De inhoud valt zwaar”, schrijft Yesilgöz over het OVV-rapport. Alle conclusies en aanbevelingen daaruit neemt het kabinet over. Sterker nog: “Op enkele punten zal ik verder gaan dan de aanbevelingen en een bredere vernieuwing inzetten.”

Beveiliging moet ‘slagkrachtiger’

De Koninklijke Marechaussee kent sinds kort een ‘contingent persoonsbeveiliging binnenland bij ernstige dreiging’. Ook de politie wordt volgend jaar uitgebreid met een nieuwe afdeling persoonsbegeleiding.

Wat Yesilgöz betreft moeten de verbeteringen veel verder gaan: ze pleit voor een ‘fundamentele verandering’ van de manier waarop de overheid personen beschermt die door de georganiseerde criminaliteit worden bedreigd. “Dit stelsel moet eenvoudiger, slimmer en meer slagkrachtig worden ingericht dan het huidige stelsel van bewaken en beveiligen.”

Lees ook:
Dreigementen tegen Peter R. de Vries en Derk Wiersum bereikten hun beveiligers niet

Doordat justitie en beveiligingsdiensten niet met elkaar praatten, kwamen de levens van Peter R. de Vries, Derk Wiersum en Redouan B. in gevaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden