Schadeclaim

Ex-Transaviapiloot Poch wil 5 miljoen van de staat, de rechter hoort oud-minister Hirsch Ballin

null Beeld ANP
Beeld ANP

De rechter-commissaris in Rotterdam hoort deze week oud-justitieminister Ernst Hirsch Ballin en oud-directeur Michiel Meijer van Transavia, op verzoek van Julio Poch. De oud-Transaviapiloot bereidt een schadeclaim voor tegen de staat van circa 5 miljoen euro.

Poch (67) werd in 2009 door Spanje uitgeleverd aan Argentinië, nadat hij op het vliegveld van Valencia was aangehouden. Hij zou net zijn laatste vlucht voor zijn pensionering maken. De tot Nederlander genaturaliseerde Argentijn denkt onder meer dat Nederland onzuivere politieke motieven heeft gehad om hem in handen van de Argentijnse justitie te spelen.

Oud-directeur Meijer bijt maandag het spits af. ‘s Middags staat - onder voorbehoud - het verhoor van de oud-president van de Argentijnse Rekenkamer Leonardo Despouy op het programma, die via een videoverbinding wordt gehoord. Op dinsdag is het de beurt aan hoofdofficier van justitie Guus Schram en Hirsch Ballin.

Poch stond in Argentinië terecht voor betrokkenheid bij zogeheten dodenvluchten ten tijde van het regime van dictator Jorge Videla, eind jaren tachtig. Tegenstanders van het regime werden levend uit vliegtuigen gegooid. Poch heeft de beschuldigingen altijd ontkend. De Argentijnse rechtbank sprak hem vrij; de zaak loopt nog in hogerberoep. De oud-piloot zat acht jaar in voorarrest.

Onlangs werd bekend dat een belangrijk document over de uitlevering van Poch is vernietigd. Minister Ferd Grapperhaus van justitie moet daarover nog opheldering verschaffen. Nederlandse politiemensen bezochten Argentinië tweemaal om over de vervolging van Poch te overleggen. Het document, een verslag van het eerste overleg had mogelijk een sleutelrol kunnen spelen in de schadeclaimprocedure. Een verslag van het tweede overleg is er nog wel. Grapperhaus heeft tot afgelopen zomer volgehouden dat er niet over uitlevering aan Argentinië is overlegd.

“Het heeft er alle schijn van dat informatie zo lang mogelijk onder de pet moest worden gehouden”, zei Geert-Jan Knoops, de advocaat van Poch, eerder. Knoops wil, net als de Tweede Kamer, weten waarom het eerste verslag is vernietigd.

Lees ook:

Julio Poch: Ik wist dat er slechte mensen waren, maar had ze in mijn directe omgeving nooit verwacht

Arjan Visser interviewde Julio Poch aan de hand van de Tien Geboden. ‘Ineens stond er zo’n mannetje voor m’n neus: U bent aangehouden om te worden uitgeleverd aan Argentinië. Op het filmpje dat de politie van de arrestatie heeft gemaakt, zie je me nog glimlachen. Ik zou met pensioen gaan. Mijn collega’s haalden een geintje met me uit, dat kón niet anders!’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden