Rechtszaak

Ex-directeur van het Slotervaart krijgt 15 maanden cel

Aysel Erbudak (L) met haar partner haar advocaat Cees Korvinus (R) bij de rechtbank. Beeld ANP

Aysel Erbudak moet vijftien maanden de cel in vanwege het verduisteren van 1,2 miljoen euro. Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft ze dat geld weggesluisd van de bankrekening van het Slotervaartziekenhuis voor privégewin. Om dat te verhullen pleegde ze volgens de rechter valsheid in geschrifte. Erbudak gaat in hoger beroep.

Van 2006 tot 2013 was Erbudak directeur en mede-eigenaar van het Amsterdamse ziekenhuis. Het Slotervaart werd na de verkoop door de gemeente het eerste private ziekenhuis van Nederland, in handen van Erbudak en haar compagnon. Het ziekenhuis ging vorig jaar failliet onder de nieuwe eigenaren Loek Winter en Willem de Boer.

Erbudak had één miljoen euro nodig voor een poging om een resort in Turkije aan te kopen. Het geld werd volgens het OM voorgeschoten door een bedrijf dat medische apparatuur leverde aan het Slotervaartziekenhuis.

Dat bedrijf stuurde later twee facturen naar het ziekenhuis voor hetzelfde bedrag, met als omschrijving ‘voorschot zekerstelling aankoop goederen t.b.v. afdeling radiologie’. Die facturen werden door het ziekenhuis betaald. De aankoop van het resort mislukte, waardoor Erbudak het geld kwijt was.

Erbudak ontkent dat ze geld heeft verduisterd. Het resort was volgens haar geen privé-investering. Ze wilde in Turkije een longkliniek opzetten voor Nederlandse longpatiënten, gekoppeld aan het resort, stelt ze. Het Slotervaart had daar volgens Erbudak goed aan kunnen verdienen. Maar volgens de rechtbank zijn er ‘geen aanwijzingen’ dat het resort paste binnen het Slotervaart-project in Turkije, en “wel dat het voor eigen gewin was.”

‘Weinig oog voor de context’

De facturen aan het ziekenhuis waren volgens Erbudak niet vals, maar echt bedoeld voor nog te leveren medische apparatuur. 

De betaling had bovendien niet voor rekening van het ziekenhuis mogen komen, maar van de directie-rekening van Erbudak zelf. Volgens haar advocaat Cees Korvinus is dat door een boekhoudkundige fout niet gebeurd. Hij noemt de uitspraak ‘buitengewoon teleurstellend’. “De rechtbank heeft weinig oog gehad voor de context van het Slotervaart als onderneming.”

Erbudak werd ook veroordeeld voor het wegsluizen van twee ton uit het ziekenhuis via een investering in een online medisch platform. Ook dat was een investering van het ziekenhuis, voerde Erbudak tevergeefs aan.

Het OM had twee jaar cel geëist. De rechtbank vindt die eis ‘passend’, maar legt een lichtere straf op omdat er inmiddels zoveel tijd is verstreken. Erbudak heeft verschillende financiële claims aan haar broek, en is failliet verklaard.

Lees ook:
 Aysel Erbudak: ‘Ik word als niets ontziende Turkse afgeschilderd’

Arjan Visser sprak Erbudak in september voor de interviewserie Tien Geboden. ‘De waarheid is dat ik maar één keer in mijn leven iets heb gestolen’, zei ze toen. Het hele gesprek is hier terug te lezen

Aysel Erbudak: van zorgvernieuwer tot verdachte van miljoenenfraude

Het levensverhaal van Aysel Erbudak is smullen voor scenarioschrijvers, zoals het dat eerder al was voor journalisten. Er is bijna geen artikel te vinden, waarin de gevallen directeur niet in een terloops zinnetje over haar uiterlijk wordt neergezet als femme fatale.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden