null

Seniorenflats

Ex-bestuurder Bosman van omstreden stichting SDS veroordeeld voor fraude

Beeld

De ex-bestuurder van de Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) Clemens Bosman is veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Bosman, in de jaren tachtig korte tijd Kamerlid voor het CDA, liet zijn stichting een factuur betalen voor privé-werkzaamheden.

Redactie

SDS kwam in 2014 in opspraak na een serie publicaties van onderzoeksplatform Follow the Money en Trouw. Daarin werd beschreven hoe SDS bewoners van seniorenflats via allerlei trucs op hoge kosten joeg. Ook konden vastgoedondernemers door belangenverstrengeling appartementen in serviceflats opkopen onder de marktprijs. Zo adviseerde SDS de bewoners over mogelijke verkoop, terwijl bestuurders van de stichting ook betrokken waren als opkopende partijen. Na de publicaties trok Bosman zich terug als bestuurder van SDS. Trouw won in 2015 in hoger beroep een rechtszaak over de publicaties tegen een van de betrokken vastgoedinvesteerders, Andries de Boer, die kort na de publicaties was afgetreden als raadslid voor het CDA in Noordwijk.

Het OM beschuldigde Bosman er van ook na 2014 gewoon door te zijn gegaan met het plegen van fraude. Het stelde nog 17 andere valse facturen te hebben aangetroffen, maar de rechter oordeelde dat niet is bewezen dat Bosman voor het opstellen van die facturen de opdracht gaf. Volgens Follow the Money is Bosman op de achtergrond in SDS ook de afgelopen jaren nog een grote rol blijven spelen.

Het gebeurt zelden dat een voormalig Kamerlid strafrechtelijk wordt veroordeeld voor fraude. Volgens FTM is dit voor het CDA de eerste keer. De rechter veroordeelde Bosman tot het betalen van 18.000 euro boete.

Lees ook:

Stichting verrijkt zich ten koste van bewoners serviceflats

Bewoners van serviceflats kregen van de Stichting Dienstverlening Serviceflats te hoge kosten in rekening gebracht en via bevriende vastgoedhandelaren werden de woningen te goedkoop verkocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden