Erfgoed

Ethiopië vraagt Haags veilinghuis om afblazen veiling vanwege roofkunst

Ethiopië heeft veel van zijn erfgoed verloren. In februari bracht de in Nederland wonende Sirak Asfaw deze kroon terug naar Ethiopië.  De achttiende-eeuwse kroon was in de negentiger jaren geroofd en het land uitgesmokkeld. Beeld AFP
Ethiopië heeft veel van zijn erfgoed verloren. In februari bracht de in Nederland wonende Sirak Asfaw deze kroon terug naar Ethiopië. De achttiende-eeuwse kroon was in de negentiger jaren geroofd en het land uitgesmokkeld.Beeld AFP

Ethiopië heeft veilinghuis Venduehuis gevraagd om de verkoop van een aantal Koptische bijbels en antieke textielfragmenten op te schorten.

Te koop: drie manuscripten van Koptische bijbels, negentiende-eeuws en vroeger. Plus Koptische textielfragmenten uit de zesde of zevende eeuw of later, bieden vanaf 800 euro. De beschrijving van de objecten op de site van het Haagse veilinghuis Vendue is vaag.

Daarin zit precies een probleem, vindt de Ethiopische ambassadeur in Nederland, Million Samuel Gebre. Ethiopië heeft veel van zijn erfgoed verloren door roof, bijvoorbeeld tijdens hongersnoden en chaos in de vorige eeuw. “We hebben het veilinghuis gevraagd de veiling op te schorten, totdat nader onderzoek heeft uitgewezen waar de objecten precies vandaan komen en hoe ze het land hebben verlaten”, aldus de ambassadeur. “Vendue heeft ons geantwoord dat ze dat alleen willen doen op last van de politie.”

Tegenover Trouw weigert directeur Peter Meefout commentaar: “Ik doe daarover geen mededelingen, we kunnen dit gesprek beëindigen”.

Geroofd uit het paleis

Eerder deze week heeft een Brits veilinghuis na Ethiopische protesten wel afgezien van de veiling van een bijbel en bekers. Die behoorden vermoedelijk tot de Maqdala-kunstschat, een iconisch voorbeeld van kunstroof. Britse troepen plunderden in 1868 het paleis van koning Tewodros II in Maqdala en stalen honderden voorwerpen. “Ook deze bijbels kunnen behoren tot de Maqdala-schat”, zegt ambassadeur Gebre. “Daarom vragen we om onderzoek.”

De ambassade heeft ook het ministerie van buitenlandse zaken gevraagd om actie te ondernemen. Eventueel is Ethiopië bereid om te praten over betaling voor de objecten, zegt de ambassadeur. “Dat is eerder in soortgelijke gevallen ook gebeurd.”

Lees ook:

Waardevolle Ethiopische kroon duikt na jaren op in Rotterdam

Een bijzondere kroon uit het oude Abessinië is al jaren in Rotterdam verborgen. De schatbewaarder wil het culturele erfgoed nu terugsturen naar Ethiopië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden