ReportageWandelroute

Erwin Engelman (36) maakt een toertocht langs de scheuren in Groningen: ‘Ik snap dat mensen hier niet weg willen’

Amsterdammer Erwin Engelman:  ''Ik zou wel eens willen weten hoe dit er jaren geleden uitzag.''
 Beeld Reyer Boxem
Amsterdammer Erwin Engelman: ''Ik zou wel eens willen weten hoe dit er jaren geleden uitzag.''Beeld Reyer Boxem

Toen Erwin Engelman (36) uit Amsterdam hoorde over een speciale wandelroute door het Groninger aardbevingsgebied, stelde hij alles in het werk om naar Loppersum te komen. Met zijn beperking – hij is spastisch en zit in een rolstoel – best een onderneming, maar hij had het er graag voor over.

Steigers om de monumentale rentenierswoning tegenover hotel Spoorzicht. Werklui zoemen er in, uit en omheen. De woning uit 1884 zal van binnen nooit meer hetzelfde zijn. We zijn, zogezegd, meteen in de stemming. De steigers stemmen stil.

Onder de brandende zon stuurt Engelman zijn rolstoel de stoep af, hij draait de Wirdumerweg op. Loppersum is uitgestorven, een maandagmiddag in vakantietijd. “Ik had niet verwacht dat het hier zó stil en rustig zou zijn”, zegt Engelman. Na een paar bochten doemen de wisselwoningen op in de verte. Het wisselwoningwijkje, binnen acht maanden uit de grond gestampt aan de rand van het dorp, is bedoeld voor mensen wier eigen huis versterkt wordt en die dus tijdelijke woonruimte nodig hebben. De bouw, de rechtheid, de rijtjes, het heeft iets van een vakantiepark, maar dan wel eentje zonder bedrijvigheid – een spookdorpje, eerder. De voortuinen zijn lapjes grond vol onkruid. Engelman rijdt tussen twee rijtjes door, tuurt over de weilanden. “Het is wel een beetje aapjes kijken”, zegt hij, lichtelijk beschaamd.

Regionale verschillen

Hoe komt een Amsterdammer met een beperking op het idee om met het openbaar vervoer naar Loppersum af te reizen om de bevingsschade te bekijken? Eigenlijk komt het door corona, zegt Engelman. Hij is ambtenaar bij de provincie Noord-Holland, maar in maart werd ook hij gedwongen thuis te werken. “Ik ben erg geïnteresseerd in regionale verschillen. Thuis had ik tijdens het werk vaak RTV Noord op staan, en zo hoorde ik over deze wandelingen.”

Vorige maand lanceerde de Groninger Bodem Beweging ‘Scheuren door Groningen’: drie routes door het bevingsgebied – eentje voor wandelaars, eentje voor fietsers, de derde kan per auto worden afgelegd. Om de problematiek onder de aandacht te brengen bij mensen die deze zomer, al dan niet noodgedwongen, in eigen land op vakantie gaan. De folders met de routebeschrijving vonden gretig aftrek bij hotels en winkels in de omgeving.

Eén op na zwaarste aardbeving

Na de wisselwoningen gaat de route verder over ruig grasland, langs de spoorlijn. Op naar Zeerijp, waar de op één na zwaarste beving plaatsvond: op 7 januari 2018, 3,4 op de Richterschaal. De officiële route gaat na Zeerijp nog naar 't Zandt, Zijldijk, Oosternieland en eindigt bij Uithuizermeeden. Engelman houdt het bij 't Zandt echter voor gezien, meer kan de accu van zijn rolstoel niet aan.

Op de hoek van de Bosweg staat een onbewoonbaar verklaarde woning, totaal dichtgetimmerd, de voortuin vol onkruid, ‘stop aardbeving!’-sticker op de toegangspoort. Dit pand staat niet op de route, maar had er net zo goed wél op kunnen staan. Engelman is er stil van. “Ik zou wel eens willen weten hoe dit er jaren geleden uitzag.”

Heel ernstige zaak

Op naar Zeerijp, waar de kerk wacht – de schade aan de toren is niet te zien voor een rolstoeler – en de nieuwbouw die de oude huizen in de dorpskern vervangt. Een sanitaire stop, en dan door naar 't Zandt. “Jammer dat ik niet alles heb kunnen zien”, zegt hij na afloop. “Ik moet maar een keer terugkomen voor de tweede etappe.”

Engelman begrijpt heel goed dat de Groningers boos en moedeloos zijn. “Ongeacht waar je woont: dit kan natuurlijk niet, al die onzekerheid en schade en zonder dat er een oplossing uit Den Haag komt. Dat wakkert boosheid aan. Een heel ernstige zaak. Het is hier zo mooi, veel mooier dan ik had verwacht. Die omgeving, die prachtige huizen. Nu ik er ben, snap ik heel goed dat mensen hier niet weg willen.”

Lees ook:

De Groningse bodem blijft nog wel ‘twee, twintig of tweehonderd jaar’ onrustig

De gaswinning wordt afgebouwd, maar bevingen, zoals die van woensdag, teisteren het noorden van het land voorlopig nog wel. Wat verwachten deskundigen?

Parlementaire enquête? In Loppersum knallen de kurken niet

Mooi hoor, die parlementaire enquête. Maar nee, geen knallende kurken, geen polonaises door de straten van Loppersum. Op woorden kun je geen huizen bouwen, weten ze daar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden