Oeso-onderzoek

Er zijn minder rokers, maar meer gebruikers van opiaten

null Beeld colourbox
Beeld colourbox

Het aantal rokers neemt wereldwijd af. In 2007 rookte in de landen die lid zijn van de Oeso – dat zijn de rijke landen – 23 procent van de inwoners. In 2017 was dat gedaald naar 18 procent. Nederland doet het iets beter dan het gemiddelde. In 2007 zat Nederland nog op het Oeso-gemiddelde van 23 procent. Dat percentage is gedaald naar 17.

Marco Visser

De cijfers komen uit het onderzoek naar gezondheid en zorg in 36 landen dat de Oeso vandaag publiceerde. De verschillen tussen de landen zijn groot. Het meest tabaksminnend zijn de Grieken en Turken. In beide landen rookt 27 procent van de bevolking. Toch is dat een forse daling vergeleken met tien jaar eerder. Toen rookte 40 procent van de Grieken en 33 procent van de Turken. Over het algemeen roken mannen meer dan vrouwen. De meest fanatieke rokers zijn Indonesische mannen. Driekwart gaat niet graag zonder pak sigaretten de deur uit.

De Oeso keek ook naar het gebruik van sterke pijnstillers, een categorie medicijnen die onder het vergrootglas ligt. Nederland behoort tot de subtop in de gebruikerslijst. De Verenigde Staten, Duitsland en Canada staan bovenaan. Opiaten kenden in de eerste tien jaar van deze eeuw een stormachtige opkomst. Oesobreed groeide het gebruik met 110 procent. De laatste jaren blijft de groei beperkt tot ruim 5 procent.

Het aantal doden door opiaten steeg sinds 2011 met 20 procent. Vooral in de VS maken de pijnstillers slachtoffers. Sinds begin deze eeuw zijn 400.000 Amerikanen overleden aan middelen als fentanyl en oxycodon. Mede daardoor is voor het eerst in een halve eeuw de levensverwachting van Amerikanen gedaald. Ook in Zweden, Canada, Engeland, Wales en Litouwen overleden relatief veel inwoners aan zware pijnstillers.

Lees ook:

Meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken zware pijnstillers

Nederland staat aan de vooravond van een opiatencrisis. Dat zegt criminoloog Ilse van Leiden, van onderzoeksbureau Bureau Beke, in een reactie op nieuwe cijfers over zware pijnstillers.

Purdue hoopt de opiatencrisis te bezweren door non-profitorganisatie te worden

Farmaceut Purdue Pharma, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het aanwakkeren van de opiatencrisis in de VS, heeft faillissementsbescherming aangevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden