Bevoorrading

‘Er zijn genoeg mondkapjes voor de zorg’

Een verloskundige draagt een mondkapje bij een verloskundigepraktijk in Groningen. Beeld ANP
Een verloskundige draagt een mondkapje bij een verloskundigepraktijk in Groningen.Beeld ANP

Voor medewerkers in de zorg is er een magazijn vol met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, handschoenen en schorten.

Johan van Heerde

Dat zei Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen donderdag in een briefing over beschermingsmiddelen in de Tweede Kamer. Het LCH heeft voor de belangrijke hoogwaardige FFP2-mondneusmaskers dertien betrouwbare leveranciers gevonden die nu miljoenen mondkapjes per week aan Nederland leveren.

Ook van de eenvoudigere chirurgische mondkapjes, bruikbaar in onder meer verpleeghuizen, zijn er inmiddels genoeg. Vanaf volgende week vliegen per dag twee toestellen naar China om persoonlijke beschermingsmiddelen op te halen. Daarnaast komt de productie van mondkapjes in Nederland op gang.

“Ik wil niet uitsluiten dat ergens in Nederland een zorgverlener geen spullen heeft, maar daar is geen reden voor. We hebben genoeg mondkapjes, ik zou zeggen: bestel ze”, aldus Van der Kolk. De prijzen van het LCH zijn vergelijkbaar met die van voor de uitbraak van het coronavirus.

Het LCH werd bij zijn oprichting in maart overspoeld met tienduizend mails van bedrijven die op enige wijze konden helpen, zei Van der Kolk. Daar zaten serieuze partijen tussen, maar ook mensen die in de kelder nog een vaatje handalcohol hadden staan. Inmiddels is er structuur aangebracht met een aantal vaste leveranciers. Het blijft een vechtmarkt, aldus Van der Kolk. Er zijn woekerprijzen, ladingen worden bij magazijnen weggekaapt door mensen met koffers vol cash en certificaten worden vervalst.

Lees ook:

Coronagezant: Opschalen naar een massaler testbeleid is nu onmogelijk

Door materiaalschaarste kunnen niet zomaar meer mensen getest worden op corona. Wel is er voldoende capaciteit voor de mensen die nu in aanmerking komen voor een test.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden