Verkiezingen

Er zijn al 400.000 briefstemmen verstuurd (maar 2,5 procent is ongeldig)

Vanwege de veiligheid mogen 70-plussers per post hun stem uitbrengen voor de landelijke verkiezingen.  Beeld ANP
Vanwege de veiligheid mogen 70-plussers per post hun stem uitbrengen voor de landelijke verkiezingen.Beeld ANP

Van de 400.000 briefstemmen die deze week zijn verstuurd, is 2,5 procent ongeldig. Dat schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren (binnenlandse zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Redactie Trouw

Volgens een peiling van het ministerie willen ongeveer 800.000 70-plussers stemmen via de post. Dat zou betekenen dat er mogelijk 20.000 stemmen verloren gaan bij de komende verkiezingen, bij 2,5 procent ongeldige stemmen. Alleen 70-plussers mogen stemmen per post. Hen wordt geadviseerd de briefstem voor vrijdag 12 maart op de post te doen.

PostNL heeft geconcludeerd dat 2,5 procent van de 400.000 briefstemmen in een verkeerde envelop zit. Men krijgt er namelijk twee: een envelop voor het stembiljet, waarop staat ‘Deze envelop is alleen voor het briefstembiljet’, en een retourenvelop. Op de retourenvelop staat het adres en antwoordnummer. De dichtgeplakte envelop met daarin het stembiljet gaat samen met de ondertekende stempas in de retourenvelop. Door het stembiljet in een aparte, gesloten envelop te stoppen en bij de stempas weg te houden, blijft het geheim wat de kiezer heeft gestemd.

Volgens de wet mogen op het briefstembureau geen enveloppen zonder adres worden geopend. Daarom zijn ze ongeldig. Mensen die een fout hebben gemaakt, kunnen dat nog herstellen. Wie per post wil stemmen, kan zich tot vrijdag 17.00 uur melden bij de gemeente voor een nieuwe stempas en enveloppen.

De instructie moet goed worden gelezen

Als iemand het stembiljet en de stempas per ongeluk samen in de geadresseerde retourenvelop heeft gestopt, dan is deze stem wel geldig. Dan blijft het stembiljet dichtgevouwen en wordt deze in de stembus gestopt. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat mensen goed de instructie moeten lezen.

Vanwege corona zijn de verkiezingen dit jaar verspreid over drie dagen. Maandag 15 en dinsdag 16 maart gaan de eerste stemlokalen open. Deze zijn bedoeld voor ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid, maar anderen worden niet geweerd.

Lees ook:

Waarom mogen alleen 70-plussers per brief stemmen? En nog drie vragen over de coronaverkiezigen van 17 maart

Hoe zorgt de overheid ervoor dat alle kiezers ten tijde van corona veilig hun stem kunnen uitbrengen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden