Grootste actie ooit

Er wordt vandaag opnieuw gestaakt in academische ziekenhuizen

null Beeld
Redactie Trouw

Medewerkers van alle acht de universitaire ziekenhuizen doen vanaf middernacht mee aan een demonstratie voor betere arbeidsvoorwaarden. De actievoerders gaan een etmaal lang een zondagsdienst draaien, waardoor alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg en behandelingen die niet kunnen worden onderbroken doorgaan. Met 279 deelnemende ziekenhuisafdelingen is het volgens de vakbond FNV de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen.

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra NFU biedt naar de zin van de demonstranten een te geringe loonsverhoging. Ook wordt er volgens hen te weinig gedaan tegen de hoge werkdruk. De deelnemers aan het protest houden onder meer protestmarsen rond de ziekenhuizen, sport- en mindfulnessclinics, pubquizzen over de cao, voorleesmarathons op kinderafdelingen en speeches op zeepkisten. Om 12.05 uur applaudisseren ze voor zichzelf. "Het is namelijk niet eens meer vijf voor twaalf, maar inmiddels vijf over twaalf", aldus de FNV. Medewerkers die acute zorg verlenen of behandelingen doen die moeten doorgaan, lopen met een actiebutton op, aldus de FNV.

De NFU heeft wel moeite met de gevolgen van de actie, aldus een woordvoerder. "De zorgprofessionals verdienen een cao, met een passende beloning en aantrekkelijke arbeidsomstandigheden. Dat verdienen ze altijd, zeker gezien hun enorme inspanningen tijdens de Covid-19-pandemie en deze daaropvolgende periode van inhaalzorg." Het gevolg van de actiedag is echter ook dat behandelingen en operaties worden uitgesteld, zegt ze. "En dat in een periode waarin de druk al groot is door oplopende covidcijfers en noodzakelijke inhaalzorg. Een aantal patiënten moet nu helaas nóg langer wachten op een behandeling. Een behandeling die wellicht al was uitgesteld wegens corona."

"We kunnen als umc's niet meer uitgeven dan we hebben", aldus de zegsvrouw over de onderhandelingen. Ze wijst er ook op dat er twee keer een zorgbonus is gekomen en dat het kabinet vorige maand bekendmaakte extra geld beschikbaar te stellen voor het zorgpersoneel in de middengroepen. "Dit extra geld geeft ons de mogelijkheid het bestaande cao-akkoord te verbreden: we hebben nu de ruimte om meer te doen voor alle collega's. Elke euro die wij beschikbaar krijgen, gaat naar salarisverhoging voor de umc-collega's."
De NFU vindt het niettemin wel goed dat onze collega's voor zichzelf opkomen.

Het is niet de eerste keer dat het ziekenhuispersoneel staakt. Eind september legden zij het werk ook al neer. Lees hier waarom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden