Stationsplein

Enorme fietsenstalling bij Amsterdam Centraal geopend

De nieuwe fietsenstalling op Amsterdam Centraal. De nieuwe Stationsplein-stalling heeft plek voor 7000 fietsen.  Beeld ANP
De nieuwe fietsenstalling op Amsterdam Centraal. De nieuwe Stationsplein-stalling heeft plek voor 7000 fietsen.Beeld ANP

Na 4,5 jaar werk is woensdag een nieuwe fietsenstalling bij station Amsterdam Centraal geopend. De bewaakte stalling, die onder het water van het Stationsplein is gebouwd, heeft ruimte voor bijna 7000 fietsen.

Redactie Trouw

Vervoerswethouder Melanie van der Horst, staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) en president-directeur van de NS Wouter Koolmees stalden woensdag als eersten hun fiets. Vanaf donderdag kunnen fietsers 24 uur per dag, 7 dagen per week hun fiets parkeren, elke eerste 24 uur gratis. Aan de achterkant van het Centraal Station, aan de IJboulevard, is een tweede fietsenstalling gebouwd met plek voor ongeveer 4000 fietsen. Die opent half februari.

Voor de bouw van de stalling aan de voorkant van Centraal moest het water aan het Stationsplein weggepompt worden. Boven de fietskelder varen nu weer rondvaartboten, van en naar hun nieuwe aanlegsteigers. De fietskelder is ondergronds verbonden met de metro- en stationshal, zodat reizigers straks droog en zonder omwegen naar de trein kunnen lopen.

Groene lampjes voor vrije plekken

Fietsers betreden de futuristische stalling via rolpaden en kunnen bij binnenkomst aan groene lampjes zien waar de vrije plekken zijn. De wanden zijn in samenwerking met het Amsterdam Museum versierd met een tijdlijn van de hoofdstad, opgebouwd uit pixels met daarin weer schilderijen en foto’s van Amsterdam. Naast de tunnel richting de metro zijn twee grote muurwerken van kunstenaar Lex Horn te zien, ieder met een gewicht van 12.000 kilo.

Met de nieuwe ondergrondse fietsparkeerruimte kunnen de vaak overvolle fietsenrekken op straat weg. Ook de fietsflat aan de westzijde van het station verdwijnt binnenkort. De flat met drie verdiepingen opende in 2001 en trekt vooral belangstelling van buitenlandse toeristen, die er vaak foto’s van maken. “Laatst was ik er weer, in de mooie lelijke fietsflat. Er was gewoon echt geen plek”, aldus wethouder Van der Horst. “Vanaf nu weet je zeker: je hebt een plek en je kan door naar je trein.” Volgens NS-directeur Koolmees komen er ook 700 ov-fietsen in de stalling.

De nieuwe fietsgarage is niet alleen de grootste van Amsterdam, maar ook een van de grootste ter wereld. Zo is er in Tokio een stalling met bijna 10.000 plekken en kent Utrecht Centraal sinds 2019 de grootste fietsenstalling ter wereld met 12.500 plekken. In Gent zijn er plannen voor een stalling voor 17.000 fietsen. Die moet in 2027 opengaan.

Lees meer:

Zijn al die elektrische fietsen nou een vloek of zegen voor het klimaat?
Scholieren die in plaats van met de omafiets elektrisch naar school roetsjen, zijn niet echt duurzaam bezig. Werknemers die de auto laten staan voor de e-bike dan weer wel. Is de elektrische fiets nou een vloek of zegen voor het klimaat?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden