NieuwsPrivacy

Energieverkopers handelen in strijd met privacywet

Energiebedrijven gebruiken illegaal verhandelde adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers voor de telefonische verkoop van hun diensten. Dat schrijft het AD op basis van documenten en gesprekken met verkopers van deze persoonsgegevens. 

Meerdere bedrijven verkopen deze gegevens. Volgens het AD worden ook gegevens uit datalekken verkocht. Ook delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens, zonder dat ze daar toestemming voor hebben gekregen. 

De uitwisseling van privédata is clandestien. Zo werd een bestand met 10.000 adressen verstuurd met de begeleidende tekst dat een verkoper de persoonsgegevens drie jaar eerder had verkregen, dat veel klanten boven de zestig waren en dat het bestand enkel vaste nummers bevatte. Behalve de nummers stonden ook burgerservicenummers en geboortedata in het bestand. 

Het op deze manier uitwisselen van gevoelige gegevens is illegaal en kan worden bestraft met boetes. Om welke energiebedrijven het gaat, is onduidelijk, net als de schaal waarop dit gebeurt. 

De branchevereniging voor data en marketing DDMA is niet op de hoogte van dubieuze uitwisseling van mogelijk gestolen gegevens, maar zegt tegen het AD dit af te keuren. Het is ‘in strijd met de wet’ en zorgt ‘louter voor irritatie’, aldus de directeur van de vereniging. 

Meer handel, meer datalekken?

In haar laatste ‘toezichtskader’, liet de Autoriteit Persoonsgegevens weten dat de handel in persoonsgegevens  toeneemt in Nederland. Dat  gebeurt door allerhande databedrijfjes. De toegenomen handel kan ook leiden tot  meer datalekken, waarschuwde de privacywaakhond. 

“Mensen verliezen op deze wijze zeggenschap over hun gegevens”, schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarom controleert de autoriteit dit jaar extra of organisaties die persoonsgegevens verkopen dat we doen op basis van de juiste grondslag (toestemming) en of ze voldoen aan de informatieplicht die voortkomt uit de privacywet AVG. 

Lees ook: 
Ruim 7000 klachten in eerste halfjaar van de nieuwe privacywet

De nieuwe wet voor gegevensbescherming heeft geleid tot bewustwording en een regen aan klachten. Of de wet echt het verschil kan maken moet nog blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden