Te laag maandbedrag

Energieleveranciers waarschuwen klanten voor financiële tegenvaller

null Beeld AH
Beeld AH

Energiemaatschappijen waarschuwen klanten die een te laag maandbedrag betalen voor hun energierekening. Door de enorm gestegen gas- en elektriciteitsprijzen dreigen veel klanten fors bij te moeten betalen bij de eindafrekening voor dit jaar als ze het termijnbedrag niet aanpassen.

ANP

Met brieven, telefoontjes en e-mails waarschuwen Vattenfall en Essent voor zo’n financiële tegenvaller.

Volgens Vattenfall heeft ongeveer 40 procent van alle klanten een te laag maandbedrag ingesteld. Bij het merendeel gaat het om relatief kleine bedragen die ze na de jaarafrekening moeten bijbetalen. Maar bij 10 procent gaat het om significante bedragen. “Dan heb je het over ongeveer 200.000 klanten die hun maandbedrag 100 tot 200 euro te laag hebben ingesteld”, schetst een woordvoerder. “Dat is duidelijk een grotere groep dan een jaar geleden.”

Vattenfall zegt mensen met een te laag ingesteld maandbedrag hier ook op te attenderen als ze om iets anders contact opnemen met de energieleveranciers. De Zweedse energieleverancier spreekt van een lichte stijging van betalingsproblemen, maar verwacht dat dit najaar pas echt meer mensen in de problemen komen.

Essent herkent het beeld dat een groep mensen het termijnbedrag te laag heeft ingesteld. De leverancier wijst ze daar via e-mail, per brief en via de app op. Daarnaast geeft Essent besparingstips die klanten kunnen helpen om hun energierekening betaalbaar te houden.

Eneco stelt het maandelijkse bedrag van klanten automatisch bij als duidelijk wordt dat ze anders “significant” moeten bijbetalen bij de jaarafrekening. Klanten hebben vervolgens de mogelijkheid om dit met maximaal 20 procent naar beneden bij te stellen.

Lees ook:
Hoeveel geld is minimaal nodig om van te kunnen leven?

De regering gaat eens per vier jaar opnieuw bekijken wat het zogenaamde sociaal minimum is. Dat is bepaald niet eenvoudig, leggen experts uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden