Overname

Eneco definitief verkocht aan Mitsubishi

Het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam Beeld ANP
Het hoofdkantoor van Eneco in RotterdamBeeld ANP
Redactie

Energiebedrijf Eneco is definitief in handen gekomen van de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu Electric Power. Alle 44 gemeenten die aandelen hadden in het energiebedrijf, hebben ingestemd met de overname. Ook de benodigde vergunningen van toezichthouders zijn verleend.

Scheidend topman Ruud Sondag zegt Eneco met een gerust hart achter te in handen van het Japanse consortium. "De medewerkers, ondernemingsraad en het management van Eneco zijn zeer tevreden met onze nieuwe aandeelhouders.” Wie Sondag opvolgt is nog niet bekend.

Eneco maakt wel bekend dat voormalig TenneT-topman Mel Kroon de nieuwe president-commissaris wordt. Om de samenwerking te bevorderen, komen er vertegenwoordigers van de nieuwe Japanse eigenaren in zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen.

De verkoop van het energiebedrijf stuitte begin dit jaar op een onverwachte horde: het oorlogsverleden van koper Mitsubishi. De 44 gemeenten die aandelen hadden in Eneco, wilden dat het Japanse Mitsubishi Corporation in gesprek ging met Nederlanders die in de oorlog dwangarbeid hebben verricht.

Lees ook:

Oorlogsverleden Mitsubishi zit verkoop Eneco in de weg
De verkoop van energiebedrijf Eneco stuitte op een onverwachte horde: het oorlogsverleden van koper Mitsubishi.

‘Mitsubishi heeft mij nooit betaald, ik heb drie jaar voor hen moeten werken’

In Nagasaki overleden 138 Nederlandse krijgsgevangenen als gevolg van dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog. Henk Kleijn werkte drie jaar lang op een scheepswerf die na de oorlog door Mitsubishi werd opgekocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden