Stroomnet

Elektriciteitsnet in Amsterdam vol, ook elders dreigen problemen

Een concordemast van TenneT bij Wateringen, foto ter illustratie. Beeld ANP
Een concordemast van TenneT bij Wateringen, foto ter illustratie.Beeld ANP

Door de sterk toegenomen vraag naar elektriciteit kan het stroomnet in sommige delen van Amsterdam niet meer genoeg stroom leveren. Dat is eerder dan netbeheerder Liander had verwacht. De problemen staan niet op zichzelf. Ook in andere delen van het land lopen netbeheerders tegen de grenzen van het netwerk aan door de energietransitie.

Liander werkt hard aan het uitbreiden van de capaciteit, maar dat gaat waarschijnlijk niet snel genoeg om te voorkomen dat er in andere delen van Amsterdam ook problemen ontstaan. Het netwerk in de wijken Buiksloterham en Overhoeks in Amsterdam-Noord zit nu aan de maximale capaciteit. Ook voor een deel van het Westelijk Havengebied geldt dat er geen ruimte meer is voor het leveren van meer stroom. De capaciteitsproblemen treffen alleen grootverbruikers en niet consumenten en ondernemers, benadrukt Liander.

De energietransitie is een oorzaak die volgens de gezamenlijke netbeheerders veel eist van het elektriciteitsnet. Daardoor worden er op plekken waar voorheen weinig eindgebruikers waren en dus relatief kleine stroombehoefte was, nu ineens windmolens en zonneparken aangelegd waardoor die leidingen niet meer toereikend zijn.

Laadpunten elektrische auto's

Ook is er op andere vlakken meer vraag naar stroom. Zo worden meer huizen verwarmd met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel en komen er steeds meer laadpunten voor elektrische auto’s. Op nieuwe en zwaardere aansluitingen moeten consumenten mogelijk langer wachten door de drukte. Daardoor kunnen ze mogelijk ook niet meer continu zelf opgewekte zonnestroom terugleveren, waarschuwt Liander.

De verzwaring van het netwerk kost veel tijd en geld. De gezamenlijke netbeheerders geven tot 2030 ongeveer 40 miljard euro aan de verbeteringen. Er komt echter zo veel op ze af dat niet alle werkzaamheden tegelijk kunnen uitvoeren en er dus problemen ontstaan.

Voor de specifieke problemen in Amsterdam-Noord en het havengebied heeft Liander overigens al oplossingen klaarliggen. In Amsterdam-Noord wordt al aan uitbreiding van het net gewerkt en die moet begin 2023 klaar zijn. In het Westelijk Havengebied moet een nieuw verdeelstation komen. Dat kan begin 2026 klaar zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden