Rechtszaak

Eis van 16 jaar cel tegen ‘eindbaas’ Piet S. voor drugshandel en witwassen

SITE ARTIKEL Nieuws 08, illustratie, behang onder de kop, AUB de kop ZWART Beeld AH
SITE ARTIKEL Nieuws 08, illustratie, behang onder de kop, AUB de kop ZWARTBeeld AH

Het OM heeft zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen van het geld dat hij daarmee verdiende.

ANP

Een godfather wil justitie hem niet noemen, maar een “eindbaas” zou hij wel zijn. S. (67) stond volgens het OM aan het hoofd van een criminele organisatie en zou hebben opgetreden als “een internationale criminele drugsmakelaar”.

Justitie denkt dat de man, die een decennialange reputatie heeft in de onderwereld, een vinger in de pap hebben gehad aan zowel de ontvangst- als de verstuurkant in de drugshandel. Hij zou “bepalend” zijn geweest bij de opzet van transportlijnen voor drugs. Het OM benoemt dat “alle soorten drugs” voorbijkomen in het dossier, zowel cocaïne en heroïne als synthetische drugs en grondstoffen daarvoor.

Naast de drugsgerelateerde verdenkingen was Piet S. volgens het OM samen met zijn zoon Freddy S. betrokken bij de illegale goksite Edobet. Het tweetal zou zich hebben ingekocht. Eerder werd al bekend dat oud-profvoetballers Wesley Sneijder en Dirk Kuijt als getuigen waren gehoord, omdat hun namen opdoken in het onderzoek naar Edobet.

In de omvangrijke Taxus-zaak wordt Piet S. verdacht van één geweldsincident. In deze zaak gaat het om mishandeling en vrijheidsberoving van twee mannen in de zomer van 2019.

Andere verdachten in de zaak hoorden afgelopen week hun strafeisen, die varieerden van 8 maanden tot 11 jaar cel. Freddy S. hoorde 6 jaar tegen zich eisen. De man die een coördinerende rol zou hebben wat betreft de drugstransporten, Gijsbert van T., hoorde een eis van 10 jaar.

S. zei tijdens eerdere zittingen dat hij zelf niet betrokken was met drugshandel, maar dat hij een soort scheidsrechter was voor criminele groepen en ook advies gaf. Deze verklaring schuift het OM opzij. Uit de berichten zou volgens justitie blijken dat hij zich “allesbehalve passief opstelt”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden