InterviewDe kiezer

Eindelijk ligt er een regeerakkoord, wat vinden deze kiezers van de plannen? ‘Ik vind de VVD niet meer liberaal’

Sharon Brinkkemper (links) met haar dochter Mara Min, die actief is voor het CDA.  Beeld Reyer Boxem
Sharon Brinkkemper (links) met haar dochter Mara Min, die actief is voor het CDA.Beeld Reyer Boxem

In de aanloop naar de verkiezingen interviewde Trouw vier kiezers die stemden op een van de coalitiepartijen. Nu, 271 dagen na die verkiezingen, ligt er een regeerakkoord. Hoe bevalt dat? Zijn ze nog tevreden met de keuze die ze in maart maakten?

Judith Harmsen

Sharon Brinkkemper (48) stemde in maart op de VVD: “Ik vind de VVD niet meer liberaal”

Haar beslissing om haar lidmaatschap van de VVD op te zeggen viel al een maand of twee geleden, toen ze besloot dat ze haar naam niet meer op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen wilde laten staan. Maar in het regeerakkoord ziet Sharon Brinkkemper niets dan bevestiging dat het de juiste beslissing was. “Ik vind de VVD niet liberaal meer.” Van de coronamaatregelen tot de ambitieuzere klimaatplannen: steeds vaker nam de landelijke VVD beslissingen waar Brinkkemper, actief als commissielid voor de partij in de gemeente Groningen-Midden, niet achter kan staan. In maart debatteerde ze in deze krant nog met haar dochter, die actief is voor het CDA, maar nu wil ze de VVD niet langer verdedigen.

“In het regeerakkoord lees ik ook dat Nederland koploper moet worden op het gebied van klimaat. Daar ben ik het niet mee eens. Nederland is een klein landje, dat moeten we helemaal niet willen. Wat dat betreft vind ik de plannen echt te links. Te GroenLinks zou ik bijna zeggen. Ik vind dat de VVD, en het CDA ook trouwens, het op dat gebied echt laten afweten tegenover de boeren, die al aan zoveel milieuregels moeten voldoen. Dat vind ik heel erg. Ik houd van het Nederlandse boerenproduct, en van het boerenlandschap.

“Ik lees ook over bezuinigingen in de zorg. Daar snap ik in deze coronatijd ook helemaal niets van. Restaurants en winkels moeten dicht omdat de zorg het niet aan kan, ondernemers gaan er stuk aan. Ik zou dan zeggen: stop met al die dure coronamaatregelen en stop dat geld in het structureel verhogen van de capaciteit. Dan kunnen de ondernemers ook de deuren weer openen. De VVD zou de partij van de ondernemers moeten zijn.”

Shermin Amiri. Beeld Inge van Mill
Shermin Amiri.Beeld Inge van Mill

Shermin Amiri (39) stemde in maart op D66: “Ik ben een tevreden mens”

Het is alweer driekwart jaar geleden dat de in Iran geboren Shermin Amiri voor het eerst in Nederland zijn stem mocht uitbrengen. In Trouw vertelde hij te hopen dat de verkiezingen een eerste vrouwelijke premier zouden opleveren. Dat dat niet gelukt is, vindt hij jammer. “Ik had graag Sigrid Kaag als premier gezien. Ik denk dat we leiders nodig hebben die ons inspireren, en de tweedeling niet vergroten.”

Kaag had zo’n inspirerende leider kunnen zijn, denkt Amiri. Een gemiste kans dus. Al is hij over de inhoud van het regeerakkoord zeer te spreken. “Ik heb de tijd genomen om het door te nemen en ik zie veel goede investeringen, zoals de 35 miljard die naar klimaat gaat, en het geld voor het onderwijs. In mijn dagelijks werk houd ik me bezig met asiel en migratie. Ook op dat gebied zie ik veel investeringen waar ik achter sta. We hebben de afgelopen tijd gezien dat het niet goed gaat met de noodopvang. Dat is niet goed voor de mensen die verblijven in de overvolle locaties, maar ook niet voor de omwonenden, die er dan meer overlast van hebben. Het aantal vluchtelingen dat via de Verenigde Naties wordt uitgenodigd om naar Nederland te komen gaat ook omhoog, van 500 naar 900 begrijp ik. Dat is ook een enorme verbetering.”

En het nieuwe leiderschap dan, waar D66 over sprak tijdens de verkiezingen? “Dat CDA, VVD, D66 en de ChristenUnie gaan samenwerken is de uitkomst van een democratisch proces. Sigrid Kaag heeft toen ze bij OP1 zat ook gezegd: het gaat om de inhoudelijke kant. En die geeft mij hoop. Het regeerakkoord is een goede basis. Ik ben een tevreden mens.”

John van Rumpt. Beeld Otto Snoek
John van Rumpt.Beeld Otto Snoek

John van Rumpt (58) stemde in maart op de ChristenUnie:

Het motto van het regeerakkoord (‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’) past goed bij de waarden van kerkenraadvoorzitter John van Rumpt uit Benthuizen. Toen Trouw in de aanloop naar de verkiezingen een dienst van zijn Hervormde Gemeente bezocht zei hij al dat hij voor Gert-Jan Segers koos omdat hij diens visie op een zorgzame samenleving onderschrijft. Ziet hij genoeg van de ChristenUnie terug in het regeerakkoord?

“Ik zie zeker dingen die ik belangrijk vind”, zegt Van Rumpt. “Zo staat in het coalitieakkoord dat er meer aandacht moet komen voor de uitvoerbaarheid van plannen. Dat is goed. De politiek moet zich meer gaan bezighouden met de lange termijn, in plaats van altijd op de korte termijn te willen reageren op boosheid in de samenleving. De toeslagenaffaire is daar een goed voorbeeld van. Die is ontstaan vanuit frustratie over fraude met de kinderopvangtoeslag. Vanuit boosheid werd gezegd: we moeten keihard optreden. Maar je moet je ook afvragen: is dit wel uitvoerbaar en wat zijn de gevolgen? In het coalitieakkoord zie ik dat daar aandacht voor is. En de langetermijnvisie zie ik ook terug in de plannen voor het klimaat. Dat zijn investeringen die we nu doen, voor de volgende generaties.”

“Ook wat thema's als euthanasie betreft is het belangrijk om een langetermijnvisie te hebben. Je ziet nu dat de grens steeds verder wordt opgerekt. Je moet nadenken wat dat voor volgende generaties betekent. Komt er een moment dat bij wijze van spreken wanneer iemand met een rollator loopt al wordt gezegd: die heeft geen fijn leven meer? Wat dat betreft is het spannend dat de medisch-ethische kwesties als vrije kwesties zullen worden behandeld. Ik zie het als een enorme uitdaging om daarin met elkaar de discussie aan te gaan.”

Peter Bontekoe. Beeld Otto Snoek
Peter Bontekoe.Beeld Otto Snoek

Peter Bontekoe (60) stemde in maart op het CDA:

Meningen heeft kweker Peter Bontekoe uit Boskoop genoeg. Dus ja, ook over de plannen van de coalitiepartijen. Zijn stem ging in maart naar het CDA, vertelde hij in deze krant. Niet dat hij toen niet al kritisch was op onder meer het stikstofbeleid waar die partij mede voor verantwoordelijk is, maar hij is groot fan van Pieter Omtzigt, en dus ging zijn stem naar hem. Nu het populaire Kamerlid geen deel meer uitmaakt van het CDA, heeft Bontekoe ook niets meer met de partij. “Het is schandalig hoe er met Pieter Omtzigt is omgegaan.”

“Wat betreft het regeerakkoord vallen me een paar dingen op”, steekt hij van wal. “De multinationals worden nog steeds verwend. Zij gaan nog altijd niet fatsoenlijk belasting betalen. Het stikstofbeleid vind ik ook niet goed. Het is nodig dat er een echt integraal stikstofbeleid komt. Nu is het veel te hapsnap. Het kabinet kiest voor de makkelijke doelen, de boeren. Ik heb daar zelf met mijn kwekersbedrijf geen last van, maar ik wil wel opkomen voor mijn collega’s in de agrarische sector. Grote uitstoters, zoals Schiphol, worden onvoldoende aangepakt met dit stikstofbeleid. Het is nodig dat voor ongeveer 30 procent in vluchten wordt gesneden. Maar dat gebeurt niet.

“Er staan ook wel dingen in het akkoord die ik goed vind hoor. Bijvoorbeeld over de kinderopvang. Het is prima als dat grotendeels gratis wordt. Ook de bezuinigingen in de medische tak vind ik niet slecht. Er gaat in Nederland relatief veel geld naar de zorg. Je kunt nog drie keer zoveel geld in de jeugdzorg stoppen, maar als je het niet beter organiseert helpt dat niet, dan blijft het zo dat vooral de grote jeugdzorgbedrijven met de winst naar huis gaan.”

Lees ook:

Investeringsplannen nieuwe coalitie raken jeugdzorg en verpleeghuizen

De nieuwe coalitie heeft gelijk, zij bezuinigt niet op de zorg. Maar wie inzoomt, ziet dat sommige delen van de sector het binnenkort wel degelijk moeten doen met minder geld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden