Pretpark

Efteling heeft definitief toestemming voor uitbreiding

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Efteling heeft definitief toestemming gekregen om uit te breiden.

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Er zijn geen bezwaren meer van omwonenden en dus mag het attractiepark naar het westen en oosten uitbreiden. In het uitbreidingsplan komt er extra ruimte voor het attractiepark zelf, maar ook voor meer parkeergelegenheid, verblijfsrecreatie en ruimte voor toegangswegen.

De Efteling wil fors uitbreiden, zodat het park in 2030 zo’n 7 miljoen bezoekers kan ontvangen. De gemeenteraad van Loon op Zand stemde in 2018 unaniem in met de plannen van het park. Daarop spanden de tegenstanders een rechtszaak aan.

Zo vreesden omwonenden verkeers- en parkeerproblemen en geluidsoverlast. Ook vinden zij dat hun privacy wordt geschonden omdat hun percelen met de uitbreiding door het park (voor een deel) worden omringd. In het plan zou ook niet goed onderzocht zijn in hoeverre de groei van het park leidt tot stikstofuitstoot, en wat daarvan de gevolgen zijn voor het dichtbij gelegen natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen.

Na een spoedprocedure kregen de buren van de Efteling twee jaar geleden voor elkaar dat werkzaamheden werden uitgesteld. De parkdirectie had snel een begin willen maken met de bouw van een nieuwe attractie in het uitbreidingsgebied, maar de hoogste bestuursrechter bepaalde dat het park moest wachten op de uitspraak in de zogeheten bodemprocedure.

Het bestemmingsplan van de gemeente Loon op Zand dat de uitbreiding regelt, zorgde in eerste instantie nog voor bezwaren. Die zijn voor een deel ongegrond verklaard door de rechter en voor een ander deel zijn gebreken in de plannen door de gemeente hersteld.

Lees ook:

Waarom de Raad van State eerder vraagtekens plaatste bij de uitbreiding van het pretpark.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden