Pfas

Eet geen vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde, waarschuwt RIVM

Wijting, een van de vissoorten die voorkomen in de Westerschelde. Beeld
Wijting, een van de vissoorten die voorkomen in de Westerschelde.

Eet geen vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde. Met dat advies komt het RIVM woensdag in een rapport waarin onderzoekers keken naar pfas in de Westerschelde. Pfas is een verzamelnaam van allerlei stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Marco Visser

De Westerschelde is geen gebied waar commerciële vissers actief zijn. De waarschuwing geldt dus voor visliefhebbers die zelf een hengel of net uitgooien voor eigen consumptie.

Beperkt aantal porties

Voor pfas zijn grenswaarden vastgesteld die aangeven hoeveel iemand van deze stoffen binnen mag krijgen zonder mogelijke schadelijke effecten voor de gezondheid. Om binnen die grenswaarden te blijven, zouden visliefhebbers een zeer beperkt aantal porties per jaar mogen eten van dieren uit de Westerschelde.

Een portie zelfgevangen bot uit de Westerschelde kan twee keer per jaar worden gegeten. Voor zeebaars is dat 1 tot 6 keer en voor spiering 2 tot 15 keer. Een portie wijting kan 4 tot 19 keer per jaar worden gegeten en een portie garnalen 5 tot 6 keer. Voor oesters en mosselen uit de Westerschelde is dit maximaal 7 keer per jaar. Maar omdat Nederlanders via voedsel toch al te veel pfas binnenkrijgen, raadt het RIVM elke consumptie van zelfgevangen vis in de Westerschelde af.

Pfas wordt gebruikt in onder meer waterafstotende sprays, in de anti-aanbaklaag van pannen en allerlei impregneermiddelen. Ze zijn slecht afbreekbaar en komen daarom in te hoge concentraties voor op sommige plaatsen in Nederland. De oplossing is minder pfas-productie- en - gebruik, iets dat Nederland op Europees niveau probeert te regelen.

Lees ook:

We krijgen te veel chemicaliën binnen en daar kunnen we weinig aan doen

Via voedsel en drinkwater krijgen mensen in Nederland te veel Pfas binnen. Maatregelen hebben pas op de lange termijn effect omdat deze chemicaliën bijna overal in zitten, hardnekkig zijn en zich makkelijk verspreiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden