Stormen

Eerstvolgende stormen vernoemd naar elfstedentochtwinnaars

Evert van Benthem op het ijs in 1986. Beeld anp
Evert van Benthem op het ijs in 1986.Beeld anp

De eerstvolgende storm die ons land aandoet, zal luisteren naar de naam Evert, aldus het KNMI. Daarmee eert het instituut Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem, die de tocht in 1985 én 1986 won. Ook Minne Hoekstra, de eerste winnaar uit 1909, wordt vernoemd. Het KNMI verzint de namen van stormen samen met Britse en Ierse instituten. Dat doen de instanties om het bewustzijn over gevaarlijk weer te verhogen.

Opvallend: alleen de ‘mannelijke’ stormen worden vernoemd naar helden van weleer. Het KNMI heeft wel vrouwelijke namen ingebracht, namelijk Fleur en Julia, maar dat zijn simpelweg populaire meisjesnamen. Kon dat niet anders?

Er zijn in het verleden wel vrouwen vernoemd, zegt een woordvoerder. “De storm Kitty heette zo vanwege onze secretaresse tijdens de oorlog.” En aangezien de stormen om en om mannelijke en vrouwelijke namen krijgen, op alfabetische volgorde, was de keuze voor de letters F en J moeilijk, aldus het instituut. Maar wat dan te denken van de oermoeder van de Nederlandse Olympische sport, Fanny Blankers-Koen? Die moet toch met maar liefst viermaal goud op de Spelen van 1948 in aanmerking komen voor een stormachtig eerbetoon?

Het KNMI ziet het punt wel. Maar, tekent een woordvoerder aan, de namen moeten óók iets te maken hebben met het weer. Vandaar dat ook KNMI-oprichter Christopher Buys Ballot dit jaar zijn eigen storm krijgt. Daarmee wordt de keuze in vrouwelijke naamgevers volgens het instituut minder ruim. Toch gaat de organisatie het volgend jaar misschien anders aanpakken. “We gaan kijken of het thema dan wat breder kan.”

Lees ook:

Een storm zonder naam stelt niets meer voor

Nederland verwelkomde in februari de eerste storm met een naam: Ciara. Waarom en wanneer krijgen stormen een naam?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden