Huisvesting

Eerste helft 2022 hebben zeker tienduizend statushouders woning nodig

Demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid (VVD). Beeld ANP
Demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid (VVD).Beeld ANP

In de eerste helft van volgend jaar moet er woonruimte komen voor minimaal 10.000 asielzoekers die een verblijfsvergunning zullen krijgen, verwacht demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken).

Daarbovenop komt nog de achterstand in het vinden van huisvesting voor de mensen die nog dit jaar een verblijfsstatus krijgen.

In heel 2021 wordt het aantal nieuwe statushouders geschat op 24.500 mensen, voor wie een woning nodig is. Op 1 juli bestond er inmiddels een achterstand in de huisvesting voor 5580 statushouders. Het is nog niet duidelijk hoe de achterstand in de tweede helft van dit jaar uitpakt. Sowieso schuift de achterstand door naar volgend jaar.

Afghanistan

Broekers baseert haar schattingen onder meer op de grotere instroom van mensen die zijn gevlucht uit Afghanistan, waar de Taliban deze zomer in korte tijd de macht grepen.

De statushouders moeten worden verspreid over heel Nederland. Vanwege de woningnood is de doorstroming vanuit de opvanglocaties naar een woning al langer een probleem. Hoeveel woningen er precies nodig zijn, is niet duidelijk. Soms gaat het om grote gezinnen maar ook om eenlingen.

De zogeheten Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT), die zich bezighoudt met de spreiding van statushouders over Nederland, deed onlangs nog een oproep aan provincies en gemeenten om te helpen bij de opvang of huisvesting van statushouders. Dat moet de grote druk op de asielzoekerscentra verlagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden