In en uit het nieuwsNadï van de Watering

Eenzame Nadï werd een boegbeeld én hield aan haar tweet een goede vriendin over

Nadï van de Watering, thuis in Nijmegen.Beeld Herman Engbers

Met een simpele tweet vroeg en kreeg Nadï van de Watering (25) aandacht voor  eenzame jongeren. Is Nadï niet meer alleen?

Vrijwel dagelijks krijgt ze aanvragen voor interviews en televisieprogramma’s, voor congressen en werkbijeenkomsten. Daarnaast stromen nog altijd veel hartverwarmende reacties en bedankjes binnen. “Lieve Nadï, door jou zitten we hier gezellig samen!”

Eenzaamheid treft niet alleen ouderen, maar ook jongeren. Nadï van de Watering uit Nijmegen werd in korte tijd hun boegbeeld, een vrouw met een missie. Het begon met een tweet die ze bijna vijf maanden geleden plaatste. “Ik zit elke dag alleen. Ik wil een netwerk in Nijmegen!” Het was geen oproep, ook geen noodkreet. Meer een constatering die ze van zich af wilde schrijven op een tamelijke rotdag. “Ik dacht eerlijk gezegd niet dat iemand het zou lezen.” Met de kennis van nu moet ze daar hartelijk om lachen. 

Haar tweet werd een paar honderd keer gedeeld en vervolgens door diverse media opgepakt. Van de Watering bedacht de hashtags #eenzamejongeren en #maatjegezocht zodat mensen die daar behoefte aan hadden elkaar makkelijker konden vinden. “Voor ik het wist, had ik tientallen interviews en ontving ik een paar duizend reacties via sociale media. Het was een sneeuwbal die bleef rollen.” 

Haar energie is beperkt

En die nog altijd rolt. Het is soms lastig doseren voor Van de Watering, die kampt met een chronische darmziekte en reumatische klachten. De pijn is altijd prominent aanwezig en haar energie is beperkt.

Maar tegelijkertijd is ze ontzettend blij met alle aandacht voor eenzaamheid onder jongeren en wil ze zich daar koste wat kost voor inzetten. “Het is iets dat blijvend op de agenda moet, eenzaamheid kent geen leeftijd.” Zo zit ze begin volgend jaar bij diverse beleidsmakers en minister Hugo de Jonge van volksgezondheid, welzijn en sport aan tafel om te praten over de aanpak van eenzaamheid. “Ik zorg dat de jongeren daar niet vergeten worden.” Ook spreekt ze op het jaarcongres Eenzaamheid en staat ze in de top drie van genomineerden van ‘Nijmegenaar van het jaar’. Door anderen wordt ze regelmatig bedankt, ze heeft mensen bij elkaar weten te brengen via #maatjegezocht.

Maar wat heeft de tweet haar persoonlijk gebracht? “Mensen denken soms dat ik helemaal geen netwerk had, maar dat is niet zo. Mijn beste vriendin Bente en mijn vader waren er altijd al voor me, maar zij wonen verder weg. In Nijmegen kende ik vrijwel niemand. Ik zag alleen mijn fysiotherapeut en lag verder noodgedwongen op de bank of in bed. Waar leer je mensen kennen als je niet studeert, niet werkt of geen lid bent van clubjes?” 

Mooie nieuwe mensen

Ondanks alle reacties en uitnodigingen, is Van de Watering nog steeds eenzaam. “Ik heb zeker mooie nieuwe mensen leren kennen, maar ik spreek hen vooral via sociale media. Ze wonen vaak een eind uit de buurt en daar drink je niet zomaar even koffie mee. Het is wel fijn om contact te hebben. Als ik een paar dagen niet online ben, maken mensen zich ongerust. Gelukkig heeft alle aandacht me één echte vriendin opgeleverd: Annemieke. Ze woont ook in Nijmegen en heeft een totaal ander leven, maar we begrijpen elkaar. Ik zie haar bijna elke week even, zij is zo belangrijk voor me. We hebben lol samen, drinken een kop thee.” 

Hoewel binnenkort buikoperatie nummer tien zich aandient, hoopt Van de Watering zich in te blijven zetten voor haar lotgenoten. “Als mijn gezondheid het toelaat, kan ik meer doen voor andere eenzame jongeren en kan ik mijn eigen netwerk verder uitbreiden. Soms kost praten nu zoveel energie dat ik na een bezoek van Annemieke met hevige pijn in bed moet liggen. Maar liever dat dan in tranen naar bed, omdat ik die dag weer niemand heb gezien.”

Lees ook:

Twitter overspoelt eenzame Nadï (25) uit Nijmegen met liefde

‘Ik zit elke dag alleen. Ik wil een netwerk in Nijmegen!’ tweette de 25-jarige Nadï van de Watering, toen ze in de regen terug naar huis liep, omdat de afspraak met haar favoriete fysiotherapeut niet door ging. Twitter twijfelde geen moment en overspoelde haar met lieve berichten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden