Coronamaatregelen

Eendaagse festivals mogen weer, onder deze strenge voorwaarden

Festivalgangers dit weekend in Chicago - waar het al wel is toegestaan. Beeld Amy Harris/Invision/AP
Festivalgangers dit weekend in Chicago - waar het al wel is toegestaan.Beeld Amy Harris/Invision/AP

Sinds de al te drieste versoepelingen van juni is het kabinet uiterst voorzichtig met festivals. Grote evenementen zitten er voorlopig niet in.

Zo optimistisch als het kabinet de zomer in ging, zo voorzichtig is het nu bij de beoordeling van het restant van de festivalzomer. Die zal er nauwelijks zijn, kondigde premier Mark Rutte tijdens een persmoment aan. Alleen eendaagse evenementen tot 750 bezoekers zijn tussen 14 augustus en 1 september toegestaan.

Rutte: “Dat is slecht nieuws voor grotere bijeenkomsten. En dat is ongelooflijk triest. Maar als we nu duidelijkheid willen geven, dan is dit de duidelijkheid.” Het kabinet beroept zich op een advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat adviseerde volgens Rutte om voorlopig geen grootschalige en meerdaagse evenementen toe te staan. Dit staat los van evenementen met een vaste zitplek, in bijvoorbeeld theaters of voetbalstadions. Die mogen tot twee derde gevuld zijn, mits de bezoekers gevaccineerd of negatief getest zijn.

Het kabinet is duidelijk geschrokken van de explosie van de besmettingscijfers, toen het half juni besloot zo ongeveer alles weer toe te staan. Met name de heropening van het nachtleven bleek een feest voor de besmettelijke deltavariant. De beslissing om jongeren direct na hun Janssenprik, en daardoor nog onbeschermd, toe te laten in nachtclubs – Dansen met Janssen – pookte het vuurtje van de besmettingscijfers verder op. Na veel kritiek op de drieste versoepelingen boden Rutte en minister Hugo de Jonge hun excuses aan. Daarbij beloofden zij ook voortaan ‘het zekere voor het onzekere’ te nemen.

Compensatieregelingen

En dat merken festivalorganisatoren nu. Zij krijgen een keuze: ofwel organiseren zij hun evenement onder de door het kabinet gestelde voorwaarden, of zij maken gebruik van een van de compensatieregelingen. Ondernemers kunnen onder meer een vergoeding krijgen voor de kosten die zij al maakten voor hun geannuleerde evenement. Onlangs maakte het ministerie van economische zaken bekend dat deze regeling zo’n 120 miljoen euro kost.

De festivals en andere openluchtevenementen die wel doorgaan, zijn aan voorwaarden verbonden. Zo moeten ze in de openlucht plaatsvinden. Als er op een festivalterrein tenten staan, dan moeten die aan vier kanten open zijn, zodat er genoeg frisse lucht in kan. Bezoekers moeten een vaccinatiebewijs of negatieve test kunnen overleggen, of een bewijs dat zij corona hebben gehad en hersteld zijn. Daarnaast adviseert het kabinet hun vijf dagen na afloop nog een zelftest te doen. Dit geldt ook voor al volledig gevaccineerde bezoekers. Voor personeel, vrijwilligers en artiesten geldt een dringend advies om zich te laten testen. Het kabinet kan dit niet verplichten.

Teleurstelling

Veel festivalorganisatoren reageren teleurgesteld op het kabinetsbesluit. Nu kunnen immers alleen zeer kleinschalige evenementen doorgaan. Ook studentenvakbond LSVb is ontstemd. Volgens de bond wordt het moeilijk of zelfs onmogelijk om introductieweken te organiseren voor het nieuwe studiejaar. De LSVb heeft er bezwaar tegen dat alles in de buitenlucht moet en dat er kaartjes verkocht moeten worden.

Mogelijk is er in het staartje van de festivalzomer meer mogelijk. Eind volgende week adviseert het OMT het kabinet over evenementen na 1 september. Misschien blijkt er dan ook iets meer mogelijk vóór september, zegt Rutte. Op 13 augustus zal het kabinet hierover een persconferentie geven.

Wachttijd Janssen-vaccin naar vier weken

Het kabinet heeft besloten om de wachttijd na een vaccinatie met Janssen te verlengen van twee naar vier weken. Vanaf 14 augustus moeten mensen die dan nog worden ingeënt met Janssen (één prik in totaal) die vier weken wachten op een groene vink in de CoronaCheck-app. Die groene vink verschaft mensen toegang tot uitgaansgelegenheden en kan worden gebruikt bij internationale reizen. Het vaccin van Janssen wordt niet veel gebruikt: het merendeel van de inentingen tegen corona wordt gezet met de vaccins van Pfizer of Moderna.

Het Outbreak Management Team adviseerde het kabinet om de wachttijd na Janssen te verlengen, omdat het vaccin wat langer moet inwerken, aldus demissionair premier Rutte. De maatregel is pijnlijk: eind juni zette het kabinet het vaccin van Janssen nog in de markt als entreeticket voor uitgaan. Na een inenting mochten mensen direct, zonder wachttijd, naar feesten waar de anderhalve meter afstand was opgeheven. Mede door die misser steeg begin juli het aantal coronabesmettingen.

Bekijk in de Trouw-reiswijzer de laatste overheids-adviezen voor reizen naar het buitenland.

Lees ook:

‘Niet meer dan 750 bezoekers? Dat is geen festival’

Eendaagse festivals mogen na 13 augustus doorgaan. Maar organisatoren zijn allerminst opgelucht, want per festival zijn niet meer dan 750 mensen welkom. ‘Dit is ongelooflijk en onwerkbaar.’

Directeur Eric van Eerdenburg kan niet geloven dat Lowlands wéér niet doorgaat. ‘Ontzettend pijnlijk’

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is diep verdrietig dat er nu wéér een streep gaat door zijn festival. Vooral voor jonge bezoekers en opkomende artiesten is het erg. ‘Twee jaar is heel veel als je negentien bent.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden