Elise Arts (links), Bram Koers en Lisanne de Reus in hun Nijmeegse studentenkamer.

ReportageNijmegen

Een tegenvaller voor studenten: Nijmegen is plots een stuk minder links. ‘Ik schrok nogal’

Elise Arts (links), Bram Koers en Lisanne de Reus in hun Nijmeegse studentenkamer.Beeld Koen Verheijden

Ze hadden zomaar op GroenLinks kunnen stemmen. Maar uiteindelijk kleurden veel studenten van gang 45 op studentencomplex Hoogeveldt in Nijmegen toch een ander vakje rood: dat van Volt of D66. D66 werd de grootste partij in de linkse stad, de VVD werd tweede.

Cindy Cloin

Een kleurrijke waaier aan politieke partijen had Lisanne de Reus (19), student pedagogische wetenschappen in Nijmegen, aanvankelijk op haar lijstje staan. “Ik verdiepte me nooit zo in de politiek, maar op de gang van ons studentencomplex hebben we het veel over de verkiezingen gehad. Bij de stemwijzer kwam ik uit bij de PvdA, maar andere overwegingen gaven voor mij de doorslag. In deze coronatijd zijn studenten behoorlijk buiten beeld gebleven. Ik wilde mijn stem geven aan een partij die aandacht heeft voor het hoger onderwijs en die het leenstelsel wil afschaffen. Het had GroenLinks of Volt kunnen worden, maar het werd D66. Ik wilde namelijk ook op een sterke vrouw stemmen, zoals Sigrid Kaag.”

Vier jaar geleden werd GroenLinks in Nijmegen, ook wel bekend als Havana aan de Waal, de grootste partij. Samen met Amsterdam was Nijmegen de enige gemeente waar dit het geval was. De partij van Jesse Klaver haalde toen 20 procent van de stemmen, net iets meer dan D66. Deze keer is het anders. D66 haalde 23,2 procent van de stemmen en werd veruit de grootste partij in Nijmegen, de VVD haalde 14,2 procent en werd de op één na grootste, terwijl GroenLinks niet verder kwam dan 13,3 procent van de stemmen en genoegen moet nemen met de derde plaats.

Flyeren voor Volt

Op gang 45 op studentencomplex Hoogeveldt hangen in de gezamenlijke keuken vrolijke slingers en kerstverlichting. En een poster van Volt voor het raam. Aan de keukentafel wordt geregeld over politiek gesproken. Grote aanjager van die gesprekken is Bram Koers (20), student politicologie. Zelf is Koers (nog) lid van GroenLinks, maar hij besloot deze keer niet op die partij te stemmen. “Ik ben twee maanden geleden namelijk ook lid geworden van Volt en die partij past beter bij me, ik heb zelfs geflyerd voor ze. Volt staat eveneens voor het klimaat, maar is veel meer gericht op Europa. Dat miste ik bij GroenLinks.”

Met een paar ganggenoten keken ze woensdagavond vol spanning naar de uitslagen. In eerste instantie werd er gejuicht vanwege de winst voor D66 en Volt. “Maar ik schrok nogal toen ik zag dat links per saldo flink is geslonken en rechts heeft gewonnen”, vertelt Elise Arts (19), student scheikunde. “Dat hadden we liever anders gezien.”

De Partij voor de Dieren voert campagne in Nijmegen.  Beeld Koen Verheijden
De Partij voor de Dieren voert campagne in Nijmegen.Beeld Koen Verheijden

‘Valt toch tegen, deze uitslag’

Donderdagmorgen checkten de studenten meteen hoe Nijmegen had gestemd. “We leven natuurlijk aardig in onze eigen bubbel. Heel veel studenten in Nijmegen stemmen links en je komt veel mensen tegen die hetzelfde denken”, zegt Koers. “Dan valt het toch tegen, deze uitslag.” De studenten hadden niet verwacht dat GroenLinks zoveel zou inleveren, ook al stemden ze zelf niet op die partij.

In andere studentensteden is hetzelfde te zien. Het blijft gissen, maar waarschijnlijk zijn er GroenLinks-stemmers overgestapt naar D66, en ook naar onder meer Volt en de Partij voor de Dieren. Zo leverde GroenLinks in Wageningen bijna 6 procent in. Het werd met 14,2 procent van de stemmen wel de tweede partij. D66 werd de grootste met 22,6 procent, Volt haalde in Wageningen liefst 8 procent van de stemmen.

Lees ook:

Sigrid Kaag leidt D66 naar historische overwinning

D66 blijkt de grote verrassing van deze verkiezingen, vooral dankzij een nieuwe, bevlogen lijsttrekker. Haar ferme weerstand tegen Wilders’ beschuldigingen heeft haar veel steun opgeleverd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden