ReportageSlagersvak

Een slagerstekort dreigt, maar deze jongeren willen graag vlees leren snijden. ‘Mensen hebben een ouderwets beeld van het vak’

Een slagersleerling aan het werk op vakopleiding SVO in Heerhugowaard.  Beeld Patrick Post
Een slagersleerling aan het werk op vakopleiding SVO in Heerhugowaard.Beeld Patrick Post

Te weinig jongeren willen slager worden, er dreigt een tekort in de slagerijen, waarschuwt het Opleidingsfonds Slagersbedrijf. ‘Om de slagers te behouden moeten we met onze tijd mee.’

Tim van der Pal

Met grote messen snijden zes mannelijke leerlingen van de slagersopleiding een pootham in stukken. Ze oefenen voor een examen dat ze over twee weken moeten afleggen. De pootham moet worden ontdaan van het bot en in de juiste stukken opgedeeld. Het blijkt een routineklus voor de jongens. Er worden grapjes gemaakt in de grote keuken van vakopleiding in de voedselbranche SVO in Heerhugowaard. Toch komt hun blik nauwelijks los van de grote hammen.

Deze leerlingen zijn een uitzondering, niet veel jongeren in Nederland willen slager worden. Het beroep vergrijst en de Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb) zegt dat er in de toekomst op deze manier te weinig slagers, winkelbediendes en traiteurs zullen zijn om de winkels te bemannen. De meeste slagers zijn ouder dan vijftig en moeten binnen een aantal jaar op zoek naar een opvolger.

Een restje bloed op tafel

Om slagers voor de toekomst op te leiden geeft docent Ward de Bakker (38) in Heerhugowaard drie praktijklessen per week. Vandaag kijkt hij toe hoe zijn leerlingen in de weer zijn met de poothammen. Af en toe geeft hij aanwijzingen, ondertussen draagt hij mondeling de passie voor zijn vak over. “Dit beroep zal altijd blijven bestaan, mensen willen lekker eten en de jongens gaan ze blij maken.”

Ramon de Groot (23) deelt het enthousiasme van zijn leraar. Hij is tweedejaars student en wil alles over het vak leren, van het opvoeden van de dieren tot het financiële gedeelte in de winkel. “Het complete plaatje, daar ga ik voor. Klanttevredenheid en duurzaam omgaan met vlees”, zegt De Groot, terwijl hij rustig door het varkensvlees snijdt. Af en toe spuit er een restje bloed op tafel. “Het allermooiste is dat je van niets iets maakt, er komen nu langzaam verschillende delen van het varken tevoorschijn, dat is fantastisch.”

Een slagersleerling: ‘Het allermooiste is dat je van niets iets maakt, er komen nu langzaam verschillende delen van het varken tevoorschijn, dat is fantastisch.’ Beeld Patrick Post
Een slagersleerling: ‘Het allermooiste is dat je van niets iets maakt, er komen nu langzaam verschillende delen van het varken tevoorschijn, dat is fantastisch.’Beeld Patrick Post

Verschillende studies
Dat minder jongeren voor het vak van slager kiezen, komt volgens Vera de Jonge, woordvoerder van de Sovvb, door het brede aanbod aan opleidingen. “Er zijn zoveel verschillende studies, daarmee moeten we concurreren”, zegt De Jonge. Ook vermoedt ze dat mensen een ouderwets beeld hebben van de het beroep slager. “Daarom proberen we met onze tijd mee te gaan. We gebruiken duurzame en lokale producten en ontwikkelen vleesvervangers, al zullen de biefstuk en de entrecote altijd blijven.”

Docent Ward de Bakker denkt niet dat er negatief stigma op vlees heerst omdat het slecht voor het milieu is. “We zijn van mening dat mensen vlees blijven eten, de slager kan er juist voor zorgen dat we minder afhankelijk zijn van onduurzame grootschalige voedselproductie.” Woordvoerder De Jonge denkt wel dat het klimaat in de toekomst een van de uitdagingen voor slagers zal zijn. “Slagers moeten aan meer denken dan alleen vlees.”

Weinig vrouwen
Een ander probleem is dat de opleiding tot slager relatief weinig vrouwen aantrekt. Minder dan een kwart van de studenten is vrouw. Volgens De Bakker willen veel van hen wel in de winkel werken, maar willen er minder echt slager worden. “De meisjes staan vaak achter de toonbank en de jongens achter de klapdeur. Dat is jammer.”

Leerling Timo Postma (18) heeft geen idee waarom er maar weinig vrouwen in de klas zitten. “Er waren wel meisjes, maar die zijn niet doorgegaan met dit deel van de opleiding. Ik weet ook niet waarom, ze zouden het prima kunnen”, zegt Timo. Hij is ondertussen bijna klaar met het uitbenen van de ham en weegt de verschillende stukken vlees nauwkeurig af. “Een ham als deze is goed te doen, wild is moeilijker door de dikke vacht en bij lamsvlees zit ik altijd maar te priegelen.” Timo maakt zich evenwel geen zorgen over het aanstaande praktijkexamen. “Dat moet zeker goedkomen, ik heb het ondertussen zo vaak geoefend.”

De meeste slagers-in-opleiding zijn man, de opleiding trekt relatief weinig vrouwen. Beeld Patrick Post
De meeste slagers-in-opleiding zijn man, de opleiding trekt relatief weinig vrouwen.Beeld Patrick Post

Lees ook:

Het vak van slager iets van vroeger? Volgens deze jongeren niet

Met alle aandacht voor vegetarisch eten zou soms zomaar de indruk kunnen ontstaan dat de ambachtelijke slager een uitstervend beroep heeft. Martijn Gijsbertsen fotografeerde drie jongeren die voor dit vak kozen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden