Rellen

Een overzicht: op deze plekken sloeg afgelopen weekend de vlam in de pan

In Urk werd zaterdagavond de coronateststraat van de GGD in brand gestoken. Beeld AP
In Urk werd zaterdagavond de coronateststraat van de GGD in brand gestoken.Beeld AP

Op vijftien plekken door het hele land sloeg afgelopen weekend de vlam in de pan. De onrust begon zaterdagavond, na de invoering van de avondklok. Hier ging het mis.

Zaterdagavond

Urk - Tientallen jongeren gingen na 21.00 uur in de straat op om te demonstreren tegen de avondklok, door met zo’n honderd auto’s toeterend door de haven te rijden. De teststraat van de GGD werd in brand gestoken.

Stein - De Mobiele Eenheid heeft zaterdagavond in Stein een bijeenkomst van zo’n honderd mensen opgebroken. Tientallen jongeren gooiden met vuurwerk. Er zijn veertien mensen aangehouden.

Zondagmiddag

Eindhoven - Rond 14.00 uur greep de politie in toen een verboden demonstratie tegen coronamaatregelen uit de hand liep. Het 18 Septemberplein werd schoongeveegd. Rond 15.30 uur keerden demonstranten terug op het plein, waarna er werd geplunderd.

Amsterdam - Wat aan het begin van de middag begon als een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen, liep op het Museumplein uit op rellen. De politie pakte zo’n 190 mensen op.

Zondagavond

Tilburg - In Tilburg reden mensen luid toeterend rond in auto’s na een oproep via social media om te protesteren tegen de avondklok. Volgens de politie werd er ook veel vuurwerk afgestoken. De burgemeester gaf een noodbevel af en de ME moest optreden.

Oosterhout - In Oosterhout was het na de avondklok erg onrustig. Een groep jongeren gooide met vuurwerk en er werd een ruit ingeslagen. De politie heeft uiteindelijk de boel schoongeveegd.

Breda - In de Bredase wijk Tuinzigt richtten relschoppers vernielingen aan. De ME en politie kwamen in actie en er werd een noodbevel door de burgemeester uitgevaardigd.

Venlo- De Mobiele Eenheid kwam zondagavond ook in actie in Venlo, waar mensen zich verzamelden op straat en voor onrust zorgden. Er werd onder meer met stenen gegooid. De politie in Limburg kreeg steun van de Koninklijke Marechaussee.

Roermond - In Roermond probeerden relschoppers vergeefs in te breken in een winkelcentrum door met winkelwagentjes op de glazen pui in te beuken. Op meerdere plekken werd vuurwerk afgestoken en werden vernielingen aangericht.

Helmond - In Helmond zorgde volgens de politie een groep van zo’n vijftig personen voor ongeregeldheden in en rondom de binnenstad. Ze gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie. Daarop werd de ME ingezet om de relschoppers weg te jagen.

Den Haag - In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich al enige tijd voor het ingaan van de avondklok een groep, vooral jongeren. Er werd vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten.

Almelo - In Almelo werd een noodbevel afgekondigd nadat het korte tijd onrustig was in de stad. Eén persoon werd aangehouden.

Enschede - In het centrum van Enschede kwamen na het ingaan van de avondklok meer dan honderd mensen samen. Ze staken vuurwerk af en er waren brandjes. Ook belaagden relschoppers het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST); ze probeerden de ramen in te gooien – wat niet lukte.

Apeldoorn - In Apeldoorn werd vuurwerk naar politiemensen gegooid en pleegden relschoppers vernielingen. Na ingrijpen van de politie vertrokken de meeste mensen.

Arnhem - In Arnhem was het vooral onrustig rond een winkelcentrum waar een kleine groep mensen zwaar illegaal vuurwerk afstak rond het ingaan van de avondklok. Later op de avond werd het rustiger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden