Reclame

Een novum in Rotterdam: het metroraam als tv-scherm

Het systeem van Adtrackmedia in een metrotunnel in Barcelona. De verticale strips laten samen op het tempo van een rijdende metro een advertentievideo zien. Beeld Adtrackmedia
Het systeem van Adtrackmedia in een metrotunnel in Barcelona. De verticale strips laten samen op het tempo van een rijdende metro een advertentievideo zien.Beeld Adtrackmedia

Wie met de Rotterdamse metro tussen de stations Blaak en Beurs reist, ziet zijn raam voortaan plotseling in een soort tv-scherm veranderen. Het betreft een nieuwe vorm van tunnelreclame via een vernuftig staaltje techniek.

Lukas van der Storm

Het systeem waarmee het Canadese bedrijf Adtrackmedia adverteert, heeft veel weg van een ‘flipboekje’ van weleer. Zo’n klein prentenboekje waarin bij snel doorbladeren de opeenvolgende tekeningen de illusie wekken dat er pakweg een vlinder fladdert of een vogel vliegt. Van datzelfde principe maakt ook deze nieuwe advertentievinding gebruik.

“In de tunnel hangt een serie smalle, verticale Led-strips op een rij”, vertelt Maarten Duijne, country manager in Nederland namens Adtrackmedia. Die strips hangen dertig centimeter uiteen over een lengte van zo’n 140 meter en tonen zich precies op het juiste moment aan de passagier. “Aangepast aan de snelheid waarmee de metro op dat moment rijdt.” Gevolg is dat er in de ramen van het voertuig een venstervullende, tien seconden durende ‘video’ te zien is.

De eerste advertenties komen deze week van Samsung en Fanta. Een campagne kost 7500 euro voor een week. “Dan komt een campagne in een loop van zes advertenties die elkaar bij elke metro afwisselen.”

Rotterdam is een van de eerste plaatsen in de wereld waar dit soort reclames in metrotunnels verschijnen. In onder meer São Paulo (Brazilië) en Vancouver (Canada) is zo’n systeem al in werking. Madrid, Barcelona en Zürich volgen nu ook. Duijne zou het plan in Nederland graag een vervolg geven. “Als we uiteindelijk tot vijf plekken in Rotterdam, vijf in Amsterdam en één in Den Haag komen, is Nederland aardig gedekt.”

Lees ook:

De metro maakte van Rotterdam een moderne stad

50 jaar geleden werd in Rotterdam de eerste metrorit van Nederland gemaakt. ‘De aanleg was een van de beste beslissingen op het gebied van infrastructuur.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden