Plezier voor de kleintjes

Een knuffelbeer achter elk raam maakt het dagelijkse luchtje scheppen tot een ware berenjacht

Beren op de Facebookpagina Berenjacht in NL Beeld
Beren op de Facebookpagina Berenjacht in NL

Het is een nieuwe actie. Op een interactieve kaart vullen mensen een adres in waar een knuffelbeer achter het raam staat. Zoom je uit, dan verandert Nederland zowaar in een dicht woud van schattige beertjes.

Harriët Salm

Een vertekend beeld, want inzoomend zijn er nog vele adressen beerloos. Toch slaat het uit België en Australië overgevlogen idee ‘Ga op berenjacht’ in deze thuiszittijd vanwege het coronoavirus wel degelijk stevig aan, ziet initiatiefneemster Petra van der Stelt (58) uit Delft. Maandag is de actie begonnen. “We hebben op Facebookpagina berenjacht in NL nu meer dan negenduizend leden en het aantal blijft maar groeien.”

Het is simpel uitvoerbaar. ‘Om in deze tijden de kleintjes te kunnen vermaken, nodigen wij zo veel mogelijk mensen uit om knuffelberen voor het raam te zetten. Mensen die even met hun kinderen naar buiten gaan hebben hierdoor een leuke afleiding: De Berenjacht! Zoek de beren!!’, aldus de oproep die op Facebook geplaatst werd. Een link brengt de bezoeker naar adressen waar beren te vinden zijn. Dat zijn er inmiddels meer dan 20.000, volgens de initiatiefnemers.

Debora van Stenis gaat met haar twee dochters van vijf en drie elke middag even op berenjacht in hun Utrechtse buurtje. “Dat werkt erg goed”, zegt ze. “Vooral als ze een beetje tussen de struiken door moeten gluren, of als ik de beer al heb gezien en zij nog niet.” Op twee gekleurde stepjes zoeken de meisjes naar de beren die buren naast de voordeur, achter het slaapkamerraam of op het balkon hebben neergezet.

‘Hé, dat moeten we in Nederland ook hebbben’

Van der Stelt zegt dat het idee voor de berenjacht uit het buitenland komt. Het populaire prentenboek ‘We gaan op berenjacht’, geschreven in 1995 door Michael Rosen en Helen Oxenbury, diende als inspiratie. “Ik las een bericht over het succes van deze actie in België en dacht: hé, dat moeten we in Nederland ook hebben. Dat postte ik op Facebook en er bleek veel interesse.”

De kinderen van Van Stenis kenden het boekje al, inclusief de bijbehorende zinnen en geluiden. ‘We kunnen er niet bovenover. We kunnen er niet onderdoor’, constateert de familie op zoek naar de beer in het boekje meermaals. Gevolgd door: ‘plenserdeplons!’ als ze door het water moeten, of ‘struikeldestruik!’ voor het woud. Vooral de struikeldestruik is prima te gebruiken, ook vanachter een beukenhaag. “En nu steeds meer mensen mee doen, kan ik ons rondje misschien wel uitbreiden”, zegt Van Stenis.

De berenjacht is allereerst bedoeld voor kleine kinderen die vanwege het coronavirus binnen zitten én voor hun ouders. Zo hebben ze een doel bij het dagelijkse frisse neus halen, dat nog wel is toegestaan. Van der Stelt: “Maar ook andere mensen die veel binnen zitten, kunnen mee doen.” Als ze althans niet ziek zijn of verkouden.

Niet in groepen op jacht, graag

Wie zich als lid aanmeldt, krijgt direct de oproep om wel de richtlijnen van het RIVM te volgen, dus niet met groepen op jacht te gaan, zegt Van der Stelt. “Het mag niet druk worden, houdt altijd afstand.”

Het gaat haar erom leuke dingen te bedenken in deze moeilijke tijd, zegt ze. “Er is al iemand die een filmpje postte met daarop eerst een kindje dat een beer ziet en dan iemand die de beer laat bewegen achter het raam, erg leuk.”

Op de pagina is ook een kleurplaat te downloaden met beertjes erop, zodat de speurtocht extra interessant kan worden. “Kinderen kunnen zelf inkleuren hoeveel ze er spotten.” Van der Stelt is net doende met een nieuwe plaat, daarop een trekpop-beer die kinderen met splitpennen zelf in elkaar kunnen zetten. “Ik zet hem zo op Facebook. Je kunt hem kleuren en dan in elkaar zetten met een touwtje.”

De Google-kaart wordt zo vaak aangeklikt dat hij niet altijd meer functioneert, ziet zij. “Dan verschijnt de tekst, kaart is vol. Maar als je even wacht, kun je er dan later weer wel bij.”

Lees ook:

Hoe ‘let je een beetje op elkaar’? Deze hartverwarmende initiatieven ontstaan door corona

‘Let een beetje op elkaar’. Premier Mark Rutte eindigde er maandag zijn toespraak mee. De oproep blijkt niet aan dovemansoren gericht. De coronacrisis maakt massaal initiatieven los, blijkt uit een rondgang van Trouw.

Geen bezoek, nauwelijks naar buiten en schoonmaken, zelfs in het studentenhuis

In het Leidse studentenhuis Hôpital Wallon nemen ze de voorschriften van het RIVM serieus: geen bezoek, zo min mogelijk naar buiten, en handen wassen, is het devies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden