null

MSC Zoe

Een jaar na de containerramp: nog 800.000 kilo afval in zee

Redactie

Het is donderdag precies een jaar geleden dat er 342 containers van een groot schip overboord sloegen in de Noordzee. Ondanks alle opruimacties ligt er volgens Stichting De Noordzee "een jaar na dato nog steeds 800.000 kilo afval in zee".

De stichting heeft een kunstwerk gemaakt van aangespoeld afval op de stranden van de Waddeneilanden en de kust van Friesland en Groningen. Ze wil met het kunstwerk oproepen om goed te blijven opruimen.

Het schip was van rederij MSC. 342 containers verloren hun lading: onder meer fietsen, schoenen, dekens, krukjes en ontzettend veel kleine plastic korrels die nauwelijks te verwijderen zijn. In totaal belandde door de ramp 3,2 miljoen kilo afval in zee, inclusief de containers. De opruimactie duurde maanden en honderden vrijwilligers hielpen mee. Er lopen nog steeds diverse onderzoeken. En op de zeebodem ligt dus nog 800.000 kilo spullen. Een deel daarvan is niet gelokaliseerd.

Lees ook:

De route van rampschip MSC Zoe is een gevaarlijke

Grote schepen lopen gevaar in de vaarroute ten noorden van de Waddeneilanden. Daarvoor waarschuwt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) na een tussentijdse conclusie halverwege het onderzoek naar het ongeluk met het schip MSC Zoe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden