amalia, De Prinses van Oranje, 2021

: © RVD – Frank Ruiter

ProfielKroonprinses Amalia

Een duik in de roddelbladen: alles wat u (niet) wilde weten over de jarige prinses Amalia

amalia, De Prinses van Oranje, 2021: © RVD – Frank RuiterBeeld : © RVD – Frank Ruiter

Op wat voor soort jongens valt Amalia, en hoe ziet haar ideale trouwdag eruit? De roddelpers stort zich op de achttiende verjaardag van de kroonprinses. Trouw liet zich voor deze ene keer door hen inspireren.

Eric Brassem

Amalia noemt zichzelf enorm romantisch, schreef Claudia de Breij in haar boek Amalia. Ze weet al welke trouwjurk ze aan wil, en ook welke koets ze op haar huwelijksdag wellicht wil gebruiken: de Crème Calèche.

Dat rijtuig – ‘sprookjesachtig roomwit’, aldus De Breij – gebruikte koningin Wilhelmina in 1898 voor haar inhuldiging. Haar moeder Emma had de open koets speciaal voor deze gelegenheid besteld. Vermoedelijk daarom weigerde Wilhelmina aanvankelijk een gift van de Amsterdamse bevolking voor haar inhuldiging: de Gouden Koets, volgens onderzoek dat het Amsterdam Museum dit jaar publiceerde. Die Gouden Koets zal voor Amalia naar het zich laat raden niet in aanmerking komen als trouwkoets, vanwege de koloniale voorstelling op het zijpaneel.

Verkering gevraagd

Over de liefde wilde Amalia tegenover De Breij niet veel kwijt: ‘een liefdesleven is al ingewikkeld genoeg’. Zeker voor een kroonprinses is dat zo, want een huwelijk behoeft parlementaire goedkeuring. Daarmee is liefde voor Amalia een staatszaak. Amalia had op de middelbare school even ‘verkering’ met een jongen. Over de basisschool vertelde ze: “Met Valentijnsdag ging in onze klas iedereen elkaar verkering vragen en Het Regent Gehaktballen 2 kijken. Dat hoorde er dan bij. Maar niemand zag mij staan. Toen in de eerste van de middelbare school een jongen verkering wilde, vond ik het idee zo leuk dat iemand me eindelijk leuk vond dat ik ja zei.” Na drie maanden was het uit.

Jongens moeten vooral niet lomp zijn. Niet zoals die klasgenoten die ooit een weddenschap afsloten wie haar het eerste zou krijgen. Ze moeten een beetje galante manieren hebben, vertelde Amalia aan de Breij. “Het valt haar op dat Duitse jongens dat over het algemeen wat beter begrijpen dan Nederlandse”, schrijft De Breij over die voorkeur.

Wordt het dus een Duitser? Of toch een Belg? Volgens Belgische en Nederlandse media zou Amalia gesignaleerd zijn met de Belgische prins Gabriël. De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws oppert dat dat de harten van Belgische orangisten sneller doet kloppen, onder wie de Antwerpse burgemeester Bart de Wever, die van de zomer nog pleitte voor hereniging van Vlaanderen en Nederland.

Volgens Belgische en Nederlandse media zou Amalia gesignaleerd zijn met de Belgische prins Gabriël. Beeld
Volgens Belgische en Nederlandse media zou Amalia gesignaleerd zijn met de Belgische prins Gabriël.

Een complicerend decreet

Maar áls het klopt, en áls de twee zouden willen huwen, dan heeft dat een complicatie: decreet nr. 5 van 24 november 1830. Daarin staat dat ‘leden van het stamhuys van Oranje-Nassau voor altyd uyt alle magt of gezag in België uitgesloten zyn’. Dat decreet illustreert hoezeer de Belgen koning Willem I beu waren bij hun afscheiding. Het decreet heeft nog steeds grondwettelijke status, en zou met een tweederde parlementaire meerderheid moeten worden ingetrokken.

Toch maar een galante Duitser dan? Met een huwelijkspartner uit Duitsland zou Amalia een familietraditie voortzetten. Die begon al bij Willem van Oranje (zelf al ‘van Duitschen bloed’) die in 1561 trouwde met Anna van Saksen (de tweede van de vier vrouwen die hij trouwde). Ook Amalia’s oma Beatrix (Claus), overgrootmoeder Juliana (Bernhard) en betovergrootmoeder Wilhelmina (Hendrik) trouwden Duitsers. Daarover was destijds weer gemor in het Nederlandse parlement – en ze stonden trouwens niet allemaal bekend om hun galante manieren.

Is Amalia voorgetrokken bij het behalen van haar jachtakte?

Dat Amalia een jachtakte heeft is een misverstand. Deze foute interpretatie van een passage in het boek van Claudia de Breij is klakkeloos de wereld ingeslingerd door de roddelpers.

Amalia heeft alleen een jachtdiploma, geen jachtakte, zo heeft demissionair minister Carola Schouten van natuur vorige week uitgelegd. Een jachtdiploma kun je al op je zestiende halen; voor een jachtakte is de minimumleeftijd achttien jaar. Gealarmeerd door de roddel, vroeg de Partij voor de Dieren aan de minister of er soms een uitzondering was gemaakt voor Amalia. Nee dus, antwoordt Schouten.

In het boek vertelt Amalia dat je ‘meer dan een boswachter’ moet weten voor zo’n jachtakte. ‘Diffamerend’ voor de boswachter, vindt de PvdD. Is de prinses echt van mening, vroeg de partij aan de minister, dat voor het behalen van zo’n papiertje meer kennis is vereist dan voor een boswachtersdiploma? Antwoord: “Met de uitspraak dat men dan meer weet dan een boswachter wordt in spreektaal tot uitdrukking gebracht dat het examen geen sinecure is”.

Overigens weet Amalia nog niet of ze ooit zal jagen, vertelde ze aan De Breij. Maar de opleiding volgde ze op aandringen van haar vader Willem-Alexander. Want later zal zij het kroondomein overnemen, dus ‘je moet in elk geval de kennis hebben’.

Amalia weigert handtekening!

Is onze democratie wel in goede handen bij een toekomstige koningin Amalia? Zal zij wel haar handtekening zetten onder alle wetten die langs democratische weg tot stand zijn gekomen? “Wie weet, puur hypothetisch, over tig jaar, moet ik ooit wetten ondertekenen over censuur”, filosofeert Amalia tegenover Claudia de Breij. “Dat zou ik niet kunnen. Ik zou niet iets kunnen ondertekenen dat de vrijheid van meningsuiting weg zou nemen. Dat kan niet voor mijn geweten. Dat is ook tegen mijn eed. ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’, dat is geen loze kreet.”

De toenmalige koningin Beatrix, grootmoeder van Amalia, in Paleis Huis ten Bosch in 1992.  Beeld Werry Crone
De toenmalige koningin Beatrix, grootmoeder van Amalia, in Paleis Huis ten Bosch in 1992.Beeld Werry Crone

Amalia krijgt proces aan haar broek! Zal zij ooit nog koningin worden?

De Republiek (voorheen het Republikeins Genootschap) is dit jaar een procedure tegen de staat begonnen om de rechtsmacht van de koning in te perken. Een crowdfundingsactie leverde tot dusver 37.820 euro op, aldus de republikeinen op hun site. Zij vinden dat de rechters de koning moeten buitensluiten bij wetgeving, en bij benoemingen van rechters en regeringsleden. De eerste zitting is wegens corona uitgesteld tot 2022. De republikeinen willen desnoods doorgaan tot het Europese Hof. Gaat Europa onze monarchie opheffen!? Is dit het begin van het einde voor koningin Amalia!? Kunnen die republikeinen niet verhuizen naar Barbados!?

De kroon, symbool voor de soevereiniteid van het Koninkrijk der Nederlanden en de scepter, het symbool voor het gezag van de koning, maken deel uit van de Regalia. Beeld ANP
De kroon, symbool voor de soevereiniteid van het Koninkrijk der Nederlanden en de scepter, het symbool voor het gezag van de koning, maken deel uit van de Regalia.Beeld ANP

Wat krijgt Amalia op haar verjaardag als cadeau?

Dat ze iets krijgt lijkt wel zeker, vertellen bronnen (niet bekend bij de hoofdredactie van deze krant). Misschien wel oorbellen, net als Máxima die in mei kreeg op haar vijftigste verjaardag.

Maar of koning Willem-Alexander haar ook een plezier doet met een nieuwe titel, zoals hij in mei aan Máxima toekende? De koning verraste haar met het Grootkruis van de Huisorde van Oranje. Maar Amalia is al Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden en Prinses van Oranje-Nassau, en als ze straks koningin wordt is ze ook nog eens Barones van Beilstein, Gravin van Diez, Barones van Breda, Vrouwe van Geertruidenberg, Vrouwe van Klundert, Vrouwe van Polanen, Vrouwe van Niervaart, Vrouwe van Vianden, Vrouwe van Sankt Vith, Vrouwe van Bütgenbach, Vrouwe van Daasburg, Vrouwe van Steenbergen, Barones van Herstal, Burggravin van Antwerpen, Barones van Diest, Gravin van Katzenelnbogen (zie onderstaand kader), Barones van Warneton, Barones van Arlay, Barones van Nozeroy, Vrouwe van Besançon, Vrouwe van Hooge, Gravin van Buren, Gravin van Leerdam, Barones van IJsselstein, Barones van Cranendonck, Barones van Eindhoven, Vrouwe van Sint-Maartensdijk, Barones van de stad Grave, Barones van het Land van Cuijk, Markiezin van Veere en Vlissingen, Vrouwe van Willemstad, Vrouwe van Bredevoort, Barones van Liesveld, Vrouwe van Naaldwijk, Gravin van Spiegelberg, Vrouwe van Zevenbergen, Vrouwe van Turnhout, Vrouwe van Montfort, Vrouwe van Soest, Vrouwe van Baarn, Vrouwe van Ter Eem, Vrouwe van Het Loo, Erf- en vrijheer van Ameland, Gravin van Culemborg, Vrouwe van Borculo, en last but not least: Vrouwe van Lichtenvoorde.

Nog een titel toevoegen aan deze rijke verzameling, dat is waarschijnlijk niet een cadeau waar Amalia blij van wordt. “Ik hou er niet van als mensen te koop lopen met hun namen en titels”, vertelde zij bovendien aan De Breij.

Toch maar oorbellen dan?

Gravin van Katzenelnbogen, huh!?

Ja, Katzenelnbogen! Een plaatsje met 2100 inwoners in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Even terug naar de tijd dat Willem ‘van Oranje’ (1533-1584) nog lang geen prins van Orange was – vorst over dat Franse gebied met nog geen drieduizend inwoners zou hij pas worden in 1544. Of eigenlijk nog iets verder terug, naar de tijd dat Willem nog geboren moest worden als zoon van graaf Willem van Nassau. Het graafschap Katzenelnbogen, gelegen aan de Rijn, was toen fel begeerd om zijn tolinkomsten. Decennialang woedden over dit graafschap conflicten tussen de Nassaus in hun slot Dillenburg, en hun buren, de opeenvolgende graven van Hessen. Het compromis dat in 1557 een eind maakte aan de vijandelijkheden luidde dat de Nassaus de erfelijke titel ‘graaf van Katzenelnbogen’ mochten voeren. Maar de Hessens kregen het leeuwendeel van het grondgebied.

Correctie (7 december 2021): de familierelatie tussen Amalia en Beatrix, Juliana en Wilhelmina stond in eerdere versie verkeerd aangeduid. Dit is gecorrigeerd, ze zijn een generatie opgeschoven.

Lees ook:

De 18-jarige prinses Amalia mag nu officieel koningin worden. Wat betekent dat?

De vlaggen gaan uit, de klokken luiden en de jarige viert dinsdag feest. Woensdag wordt Amalia, Prinses van Oranje, binnengeleid in de Raad van State. Het is de staatsrechtelijke ‘geboorte’ van de troonopvolgster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden