Goedemorgen

Een dichtgezelschap van zo’n 200 jaar geleden met alleen vrouwen: ‘Die Erg Denkt Vaart Erg in het Hart’

null Beeld Taco van der Eb
Beeld Taco van der Eb

Student Neerlandistiek Evi Dijcks (20) had niet gelijk door dat ze een ontdekking deed in de universiteits­bibliotheek van Leiden. In 2019 stuitte ze in een gedicht van Anna van der Aar de Sterke (1755-1831) op de naam van een haar onbekend dichtgenootschap: ‘Die Erg Denkt Vaart Erg in ’t Hart’ geheten.

“Als tweedejaars weet je zoveel niet”, vertelt Dijcks. Maar ook haar docente had er nog nooit van gehoord. “Ze zei meteen dat dat een onderzoek waard zou zijn. Maar ik moest eerst andere bachelorvakken afronden.”

Dat deed Dijcks de afgelopen maanden, en ze brengt nu naar buiten wat ze precies ontdekte: een dichtgezelschap dat alleen bestond uit vrouwen, allemaal woonachtig in de buurt van Delft. “Ik heb gespeurd in tal van andere gedichten van Anna van der Aar de Sterke, en vond daarin 26 verwijzingen naar het genootschap; bijvoorbeeld als ze dichtte over een lid dat net is toe­getreden, of is getrouwd.”

Een natuurkundig genootschap voor vrouwen, opgericht door mannen die lesgaven

Dijcks was nog even bang dat ze op mannennamen zou stuiten, maar nee: het was echt een exclusief vrouwengenootschap. “Je had in die tijd wel in Middelburg een natuurkundig genootschap voor vrouwen, maar dat was dan opgericht door mannen die lesgaven. Dat was al een stap in de vrouwenemancipatie, maar in dit genootschap organiseerden de vrouwen zichzelf.”

Vandaar de naam van het genootschap, die defensief bedoeld is, vermoedt Dijcks: “Het varieert op de Franse spreuk ‘honi soit qui mal y pense’ (schande over hem die hiervan kwaad denkt).”

Lees ook:

De literaire heldinnen uit de 17de en 18de eeuw keren terug op de planken in ‘Vondel was een Vrouw’

Vrouwelijke toneelschrijvers vierden in de 17de en 18de eeuw triomfen, maar zijn nu vergeten. In ‘Vondel was een Vrouw’ keren de heldinnen terug op de planken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden