Gijzeling Robert Bas

‘Een cursus bronbescherming voor rechters is geen slecht idee’

NOS-verslaggever Robert Bas vrijdagmiddag in de rechtbank waar de raadkamer uitspraak doet in de gijzelingskwestie. De journalist kreeg te horen dat hij mocht gaan.  Beeld ANP
NOS-verslaggever Robert Bas vrijdagmiddag in de rechtbank waar de raadkamer uitspraak doet in de gijzelingskwestie. De journalist kreeg te horen dat hij mocht gaan.Beeld ANP

De gijzeling van Bas heeft de afgelopen dagen een storm van verontwaardiging ontketend.

Maud Sintenie

“Dit is al een lange tijd niet meer gebeurd”, kijkt Ellen Bonke terug. Zij is dagbladsecretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Geen goede beurt voor de persvrijheid.” Het verbaast haar, zeker na de wettelijke invoering van het verschoningsrecht vorig jaar. Bonke vindt dat er aan de aanvankelijke beslissing journalist Robert Bas te gijzelen, geen touw valt vast te knopen. “Bas gaf aan zelf geen cruciale informatie te hebben en zijn mening niet te veranderen. Waarom hebben ze hem dan gegijzeld?”

Jos Straathof, docent media-ethiek aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, stelt dezelfde vraag. Hij noemt de gijzeling van een dag ‘een heilloze en zinloze zaak’. Straathof: “In een land waar persvrijheid zo hoog in het vaandel staat, vind ik dit een zeer twijfelachtige beslissing.” Hij noemt de gijzeling achteraf zinloos omdat de journalist toch niet had willen praten. “Dat is nog nooit eerder gebeurd en zou ook dit keer niet gebeuren.”

Als een journalist een rol speelt in een strafzaak, moeten volgens media-advocaat Otto Volgenant de alarmbellen gaan rinkelen. Volgenant: “Informatie losweken bij een journalist is een laatste redmiddel in een strafzaak. De persvrijheid zal in principe altijd voorgaan als het wordt afgewogen tegen opsporingsbelang.” Alleen bij cruciale zaken kan er een uitzondering gemaakt worden, zoals het voorkomen van een moord of aanslag.

Ook nu Bas gisteravond op vrije voeten kwam, is het kwaad is al geschied, denkt Volgenant. “De gijzeling schaadt de positie van de pers. Dit schrikt bronnen af om hun verhaal te doen bij een journalist, en dat is een kwalijke zaak.” Een cursus bronbescherming voor officieren en rechters zou volgens Volgenant geen slecht idee zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden