Muur van Mussert

Ede wil grondwet afdrukken op Muur van Mussert

De zogenoemde Muur van Mussert. Beeld ANP

Ede wil artikel 1 van zowel de Nederlandse als de Duitse grondwet aanbrengen op de Muur van Mussert, het restant van het NSB-complex in Lunteren waar partijleider Anton Mussert tussen 1936 en 1940 toespraken hield. 

De Muur van Mussert is sinds vorig jaar een rijksmonument en moet een educatiecentrum over collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog worden. Artikel 1 van de Nederlandse grondwet verbiedt discriminatie in welke vorm dan ook. In de Duitse grondwet omschrijft artikel 1 dat ‘de menselijke waardigheid onschendbaar is. Te respecteren en door alle middelen te beschermen.’

Het idee voor het vermelden van de grondwetstekst is afkomstig van oud-parlementariër Bas de Gaay Fortman (GroenLinks). De Gaay Fortman is betrokken bij de viering van het 175-jarig bestaan van de grondwet in 2023. Volgens hem is de muur bij uitstek een plek om naar de grondwet te verwijzen: “Een symbool voor alle volken die hun kracht zoeken in democratie en rechtsstaat.”

Het is nog niet bekend wanneer het educatiecentrum bij de Muur van Mussert open gaat. De plannenmakers willen voorkomen dat de muur een extreemrechts bedevaartoord wordt.

Lees ook: 

De Muur van Mussert laat een zwarte bladzijde in onze geschiedenis zien

De Muur van Mussert in Lunteren trok zaterdag tijdens de Open Monumentendagen veel publiek. Alleen dit weekend was het beladen erfgoed van binnen en buiten te bekijken.

Omstreden Muur van Mussert wordt rijksmonument

Na jaren discussie wordt de omstreden Muur van Mussert in Lunteren alsnog rijksmonument. Het is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB, de Nederlandse nationaal-socialistische partij die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden