Quarantaine

Echtpaar dat ‘ontsnapte’ uit quarantainehotel nu geïsoleerd in ziekenhuis

Het quarantainehotel waar besmette reizigers uit Zuid-Afrika in quarantaine zitten.  Beeld AP
Het quarantainehotel waar besmette reizigers uit Zuid-Afrika in quarantaine zitten.Beeld AP
Redactie Trouw

Twee positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika, die in Nederland in een quarantainehotel zitten, hebben geprobeerd te ontsnappen. Het gaat om een man uit Spanje en een vrouw uit Portugal. Ze werden aangehouden in een vliegtuig dat op het punt stond naar Spanje te vertrekken.

In eerste instantie kon het echtpaar niet staande worden gehouden omdat er nog geen juridische grond was, verklaart de burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, in Goedemorgen Nederland. De quarantaine was verplicht, verblijf in het hotel niet. “Er is wel beveiliging aanwezig in het hotel, maar het is zo dat mensen daar geheel vrijwillig verblijven. Beveiligers hebben het stel wel geadviseerd om niet te vertrekken, maar er was nog geen juridische titel om ze aan te houden. Daar moest ik als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio op dat moment nog voor zorgen. We hadden het echt niet verwacht dat mensen zouden vluchten", aldus Schuurmans.

De burgemeester kan mensen die 'een gevaar vormen voor de volksgezondheid’ wel verplichten om in isolatie te gaan. Het echtpaar zit nu in quarantaine in een ziekenhuis.

Niet meer vrijwillig

Er wordt vanuit gegaan “dat mensen verstandig zijn en begrijpen waarom ze in dat hotel moeten blijven”, aldus de woordvoerster van de burgemeester. “De hoge besmettingscijfers en deze nieuwe variant zijn reden mensen te vragen om in quarantaine te blijven.” Dit kan echter niet worden verplicht, tenzij mensen zoals dit echtpaar “in trein, bus, of vliegtuig stappen of naar de supermarkt gaan”. “In die gevallen kan Schuurmans een beschikking opleggen. Het echtpaar zit nu in isolatie en dat is niet meer vrijwillig.”

De Koninklijke Marechaussee, die het stel in het vliegtuig aanhield, is het proces-verbaal aan het opmaken. Later moet duidelijk worden aan welk strafbaar feit de twee zich schuldig hebben gemaakt, dat is op dit moment “vanwege de uniekheid van de situatie” nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder.

In het quarantainehotel in de gemeente Haarlemmermeer zitten mensen in isolatie die geen huis hebben in Nederland of daar niet veilig kunnen komen. Wie beschikt over een eigen auto en daarmee naar een huis kan waar niemand aanwezig is die besmet kan worden, mag de quarantainetijd daar uitzitten. De desbetreffende GGD wordt daarvan dan op de hoogte gesteld, waarmee ook de controle op het naleven van de isolatie wordt overgedragen. “Als iemand in de gemeente Lutjebroek woont, dan is die GGD daar verantwoordelijk.”

Nieuwe variant ontdekt in Zuid-Afrika

Afgelopen vrijdag stelde minister De Jonge een verbod in op vluchten uit Zuid-Afrika, nadat daar een nieuwe variant van het coronavirus, de omikron-variant, werd vastgesteld. Passagiers van twee vluchten die onderweg waren naar Schiphol moesten urenlang wachten op het vliegveld, zij werden allemaal getest. 61 mensen bleken besmet te zijn met het coronavirus, dertien van hen met de omikron-variant, die mogelijk besmettelijker is.

Inmiddels is de nieuwe variant in een tiental landen vastgesteld.

Lees ook:

Verwachting is dat vaccins ook werken tegen omikron-variant

Is omikron de apocalyptische variant die iedereen vreest? Om direct met de deur in huis te vallen: dat is uiterst onwaarschijnlijk.

Nic Jooste (64) zit vast in het isolatiehotel: ‘Gelukkig heb ik een goed boek en een wijntje’

Nic Jooste uit Nootdorp zit voorlopig vast in kamer 312 van het Armada Hotel, een bewaakt isolatiehotel in de buurt van Schiphol. Samen met zo’n zestig andere passagiers van de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika is hij positief getest op het coronavirus, vermoedelijk de omikron-variant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden