Boerenprotest Malieveld

Duizenden tractoren verwacht, maar burgemeester laat er maar 75 toe

Beeld Werry Crone

Van de duizenden tractoren die dinsdag naar Den Haag willen, mogen er niet meer dan 75 het Malieveld op. Daar vindt een demonstratie plaats van boze boeren.

De overige demonstranten moeten hun tractoren en andere voertuigen parkeren bij het voetbalstadion van ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen. Dat heeft de gemeente besloten na overleg met organisatie Agractie. 

Of genoeg boeren daadwerkelijk hun voertuig buiten de stad zullen parkeren, is de vraag. Volgens Mark van den Oever van actiegroep ‘Farmers Defence Force’ zijn duizenden voertuigen versierd en klaar om dinsdag Den Haag in te trekken. “Het heeft twee dagen heel veel geregend, dus niemand kan nu werken op het land. We hebben niets te doen.” Hij zegt weinig invloed te hebben op waar alle deelnemers aan de demonstratie hun voertuig parkeren. “Wij zijn ook maar met een man of zeven. We kunnen niet alles regelen.”

RTV Drenthe meldt dat Drentse boeren van plan zijn om ‘s ochtends de A28 bij Hoogeveen in de richting van Zwolle te blokkeren. Tractoren zouden op beide rijbanen en de vluchtstrook willen gaan rijden. 

Boeren demonstreren dinsdag omdat ze zich in het verdomhoekje gezet voelen in het maatschappelijk debat. Met hun protest willen ze onder meer de kloof tussen boeren en burgers verkleinen en de ‘balans in het maatschappelijk debat’ brengen. “Die hele stikstofkwestie mag niet op ons afgewenteld worden. Stel Schiphol maar eens aansprakelijk”, zei Van den Oever eerder tegen Trouw

Volgens Agractie hebben 2.200 boeren laten weten dat zij vanuit allerlei hoeken van Nederland met hun tractor naar Den Haag komen om te protesteren. Op de site van de organisatie hebben in totaal ruim 10.000 boeren en sympathisanten toegezegd bij het protest aanwezig te zijn. Trouw

Lees ook:

Den Haag wacht grimmig boerenprotest: ‘Stedelingen zetten ons in de verdomhoek’

Met een grote demonstratie in Den Haag willen boeren dinsdag hun boosheid uiten. De organisatoren slaan een grimmige toon aan.

Boeren vertrouwen de cijfers van het RIVM voor geen cent

Niemand weet precies hoeveel stikstof er in Nederland wordt uitgestoten, stelt de boerenstichting Mesdag Zuivelfonds. Die daagt het RIVM, dat zorgt voor de metingen, daarom voor de rechter. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden