Pinkpopterrein

Duizenden Koerden vragen in Landgraaf aandacht voor problemen in het Midden-Oosten

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vele duizenden Koerden zijn zaterdag naar Megaland in Landgraaf gekomen voor een grote demonstratie.

ANP

De Koerden komen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en België en vragen met de manifestatie op het Pinkpopterrein aandacht voor de problemen in het Midden-Oosten rond de Koerden.

De demonstratie is georganiseerd door Demned, de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan. Demned verwacht zeker 10.000 deelnemers zaterdag in Landgraaf. De manifestatie begon om 12.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Er zijn toespraken en opvoeringen van traditionele Koerdische muziek.

Een woordvoerder van Demned vertelde dat aan de demonstratie meerdere politieke partijen deelnemen. Ook organisaties uit Turkije en heel Europa die de Koerden een warm hart toedragen, zijn volgens hem aanwezig. Veel vrouwen lopen in traditionele klederdracht.

De gemeente Landgraaf waarschuwt voor drukte op de weg. Veel Koerden komen met de auto naar het Limburgse stadje.

QR-code

De organisatie regelt zelf de controle op de QR-code voor mensen die het terrein op willen. Ook mensen die meereizen met een van de naar schatting honderd bussen, moesten voor ze instapten hun QR-code laten zien. De controles gaan volgens een woordvoerder van Demned op het terrein steekproefsgewijs. “Bij twijfel”, zei hij.

De organisatie controleert streng. Zo worden mensen gefouilleerd als de bewakers het niet vertrouwen, of moeten ze de kofferbak van hun auto openmaken. Enkele mensen werden vlak na de opening van de manifestatie door de bewaking van het terrein verwijderd. Volgens de woordvoerder omdat ze onrust veroorzaakten.

De Koerden wilden eigenlijk met 20.000 mensen komen, maar dat vond de gemeente te veel van het goede. Er is een maximum gesteld van 10.000, zei een woordvoerster. De Koerden wilden eerst een festival houden, maar de voorbereiding van zo’n evenement bleek wat betreft tijd niet haalbaar en moeilijk in coronatijd. Daarom koos de organisatie voor een demonstratie, die pas zeven dagen vooraf hoefde te worden aangevraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden