Coronavirus

Duizenden hulpmiddelen ingeleverd, foto raden vanuit de politieheli en ander goed coronanieuws

De Vlag van Verbondenheid wappert aan de Heuvelse Sint-Jozefkerk. De vlag, een initiatief van kunstenaar Zeus Hoenderop, moet verbondenheid met Corona-slachtoffers uitdragen. Beeld ANP

De coronacrisis brengt spontane acties op gang voor allerlei doelen, van het bestrijden van verveling tot het oogsten van asperges.

Politiehelikopter brengt dagelijkse quarantainequiz

De afdeling Luchtvaart van de politie is op Twitter een dagelijkse ‘quarantainequiz’ begonnen. Op twitteraccount @DePolitieheli wordt iedere dag een luchtfoto geplaatst. Wie het eerste raadt waar de foto is gemaakt, wint stickers. Kernboodschap op het account is: “Blijf alsjeblieft binnen mensen, dan posten wij mooie plaatjes van buiten.” In de quiz kwamen al foto’s voorbij van het Muiderslot, het dorp Oosterend op Texel, de Zuidpier bij IJmuiden, een molen bij Lopik en de kerk van het Friese Dronryp. 

Rode Kruis krijgt veel medische hulpmiddelen

Bij het Rode Kruis waren woensdag al 260.000 maskers ingeleverd, 8000 schorten en 3,6 miljoen handschoenen. Het Rode Kruis verdeelt de beschermingsmiddelen over zorginstellingen. “De verzamelplaats van het Rode Kruis stroomt vol met alle beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen die worden aangeboden. Hier staan intussen pallets vol met dozen waarin de materialen zitten die op dit moment dringend nodig zijn in de zorg”, meldt de hulporganisatie. Het Rode Kruis is daarnaast bezig met het inventariseren van kwetsbare mensen die hulp nodig hebben. Wie zich meldt kan hulp verwachten bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen.

TeamUp nu ook voor thuiszittende kinderen

Drie hulporganisaties schieten thuiszittende kinderen te hulp. War Child, Save the Children en UNICEF Nederland stellen een programma beschikbaar dat tot nu toe bedoeld was voor kinderen in asielzoekerscentra en vluchtelingenkampen. Met ‘TeamUp Thuis’ wordt de veerkracht van die kinderen met spelen en bewegen vergroot. “TeamUp Thuis kan kinderen van 6 tot en met 11 jaar helpen om te gaan met emoties die de coronacrisis met zich meebrengt, zoals angst, stress, verveling en boosheid”, aldus de organisaties. ‘Team Up Thuis’ kan online worden gespeeld. De video’s met oefeningen zijn door trainers van TeamUp de afgelopen dagen in hun eigen woning opgenomen.

Landbouw krijgt helpende handen bij de oogst

De landbouwsector, die kampt met grote personeelsproblemen, roept het publiek op te “helpen de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden” en heeft daartoe ondermeer de website helponsoogsten.nl gelanceerd. Volgens LTO Noord hebben zich al duizend mensen gemeld die aan de slag willen. “Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij die normaal gesproken in de horeca werken of de schoonmaak.” Onder de aanmelders zijn ook studenten die nu in de avonduren op het land meehelpen. 

Fonds voor behoud migrantenkerken

Een tiental internationale kerken uit de grote steden heeft bij de overkoepelende organisatie Samen Kerk in Nederland (SKIN) aangeklopt voor hulp. Omdat kerkdiensten nu niet kunnen doorgaan missen ze inkomsten en vrezen ze hun gebouw kwijt te raken. Mirgrantenkerken leunen gemiddeld meer dan traditionele kerken op de collecte die tijdens de dienst op zondag wordt gehouden. SKIN heeft nu met onder anderen Theoloog des Vaderlands Samuel Lee een noodfonds opgezet om migrantenkerken en hun gebouwen zeker te stellen. 

Mark Goos brengt zijn bekroonde app in voor lokale hulp

De gratis app VLNTR brengt mensen die momenteel gedwongen thuis zitten en graag hun steentje willen bijdragen in contact met organisaties of particulieren die hun hulp hard nodig hebben. Initiatiefnemer is Mark Goos, een twintigjarige ondernemer uit Drenthe. Goos won in 2017 de Young Business Awards for students en heeft zijn app VLNTR inmiddels doorontwikkeld. Wie extra handen nodig heeft in de buurt kan tijdens de coronacrisis een gratis oproep plaatsen op www.vlntr.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden